Co się stanie z twoim ciałem, gdy przestaniesz jeść chleb i węglowodany?

W ostatnim czasie coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania pieczywa, głównie ze względów zdrowotnych i dietetycznych. Jeśli też rozważasz taką zmianę w jadłospisie, dowiedz się najpierw, co tak naprawdę stanie się z twoim ciałem, gdy przestaniesz jeść chleb.

Fot.123RF/Picsel

Goniąc za idealną sylwetką, eliminujemy z naszej diety kolejne produkty - słodkie napoje, solone przekąski, czy też wszystkie smażone potrawy. Na czarną listę wielu osób trafił również chleb, jako źródło wielu problemów żywieniowych. Faktycznie, w diecie bezglutenowej pieczywo zastępuje się zamiennikami lub w ogóle trzeba je odstawić. Zazwyczaj jednak jadłospis uzupełnia się innymi produktami z węglowodanami, żeby dieta była zbilansowana.

Coraz więcej osób unika jednak pieczywa jak ognia z powodów dietetycznych, mimo iż nasi przodkowie zjadali go w sporych ilościach, ciesząc się całkiem niezłym zdrowiem. Gdzie więc leży prawda? Zanim podejmiemy jakiekolwiek pochopne decyzje, warto dowiedzieć się, co stanie się z naszym ciałem, gdy wyeliminujemy z naszej diety pieczywo i inne węglowodany (np. te pochodzące z makaronu, ziemniaków, owoców czy słodyczy).

Co się stanie, kiedy przestaniesz jeść chleb?

1. Huśtawka nastrojów

Jak relacjonują osoby, które wyeliminowały pieczywo ze swojej diety, huśtawka nastrojów jest jednym z najbardziej uciążliwych aspektów nowego trybu życia. Gdy w naszym organizmie zaczyna brakować węglowodanów, zmniejsza się również produkcja serotoniny, nazywanej również hormonem szczęścia. To właśnie ona odpowiada za nasz wewnętrzny spokój, dobre samopoczucie oraz prawidłowy sen. Bez odpowiedniej dawki serotoniny stajemy się rozdrażnieni, a wahania nastrojów pojawiają się znacznie częściej.

2. Pozorne chudnięcie

Utrata kilogramów jest zazwyczaj naturalną konsekwencją wyeliminowania węglowodanów z diety. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to taki spadek wagi, o jaki chodzi większości z nas. Gdy przestajemy jeść pieczywo, nasz organizm bardzo szybko zaczyna pozbywać się zalegającej w nim wody. Niestety, tkanka tłuszczowa nie zostaje spalona, przez co spadek wagi może być jedynie tymczasowy. Część dietetyków zwraca uwagę na fakt, że pozbycie się pieczywa z diety, może wręcz utrudnić odchudzanie, gdyż wraz z chlebem usuwamy z naszego jadłospisu cenne źródło błonnika, odpowiedzialnego za sprawny metabolizm i podtrzymywanie uczucia sytości.

3. „Węglowodanowa grypa"

Jeśli dotąd nie słyszałeś o „węglowodanowej grypie" warto zaznajomić się z tym terminem, gdyż jest to jedna z konsekwencji wyeliminowania pieczywa z diety. Nagłe zrezygnowanie z węglowodanów jest ogromnym szokiem dla naszego organizmu, który reaguje objawami typowymi dla grypy. Jeśli zaobserwujesz u siebie osłabienie, nudności, zawroty głowy lub suchość w ustach - wiedz, że nie musi być to preludium poważnej choroby, a jedynie objaw odstawienia węglowodanów, będących głównych źródłem energii dla naszego ciała. Na szczęście tego typu objawy nie utrzymują się długo.

4. Osłabienie 

Narzekasz na wypadanie włosów, zaparcia lub ciągłe zmęczenie? Zastanów się, czy nie jest to spowodowane problemami z tarczycą, wynikającymi ze spożywania zbyt małej ilości węglowodanów. Dotyczy to zwłaszcza osób, które niemal całkowicie wyeliminowały tego typu pokarmy ze swojej diety.

5. Spadek odporności

Witamina C jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i o tym wiedzą niemal wszyscy. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że wykluczenie pieczywa z diety może doprowadzić do niedoborów tej substancji. Dieta niskowęglowodanowa może doprowadzić do sporych problemów z przyswajaniem witaminy C, co w konsekwencji może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości.

6. Spadek aktywności

Węglowodany są doskonałym źródłem energii dla naszego organizmu i nie powinniśmy z nich rezygnować, zwłaszcza gdy prowadzimy aktywny tryb życia lub intensywnie trenujemy. Nagłe odcięcie organizmu od węglowodanów spowoduje, że opadniemy z sił i nie będziemy mieć energii do działania.

Zanim zrezygnujemy z węglowodanów, warto dokładnie dowiedzieć się, jaką rolę odgrywają one w naszym organizmie. Gdy przeanalizujemy tę kwestię dokładnie, okazuje się, że nawet demonizowane pieczywo ma swoje zalety, a wyeliminowanie go z diety nie zawsze jest dobrym pomysłem. Być może wystarczy jedynie wybrać nieco zdrowszy rodzaj pieczywa?

Zobacz także:

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach »

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 58

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2