Czy majonez jest zdrowy?

Majonez to nieodłączony dodatek wielu dań, sosów i przekąsek. Na dobre zakorzenił się w polskiej kuchni i ciężko wyobrazić sobie święta wielkanocne bez majonezu. Niestety, składnik ten jest bardzo kaloryczny. Sprawdź, jak wpływa na zdrowie i czym możesz go zastąpić.

Fot. 123RF/Picsel

Domowy majonez

Majonez to jeden z tych dodatków, które od razu podnoszą walory smakowe wielu potraw. Jego aksamitna konsystencja sprawia, że sałatki, frytki czy jajka od razu smakują lepiej! Majonez to znany sos, którego używa się w wielu kuchniach świata. Do przygotowania go w wersji domowej potrzebujesz następujących składników: 1 jajko, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki białego octu winnego, 350 ml oleju roślinnego, szczypta soli i pieprzu. Jajka wbij do miski, dodaj przyprawy, ocet, musztardę i miksuj na bardzo wysokich obrotach. Następnie wolnym strumieniem wlej do miski olej. Im więcej oleju dodasz, tym gęstszy będzie sos. Promocje na drobne AGD znajdziesz w sklepie Media Expert.

Smaczny, ale wysokokaloryczny!

Spożycie majonezu wzrasta głównie w okresie świątecznym i w sezonie letnim. Dodaje się go o wiele więcej do sałatek, mięs, a nawet do chrupiących frytek. Łyżka majonezu, czyli 25 g to 166 kcal. Kalorie i wysoki poziom cholesterolu są wynikiem dużej zawartości tłuszczów, czyli olejów i jaj. Zbyt duże ilości majonezu prowadzą do zapychania żył, miażdżycy, zawału, a nawet udaru! Nic dziwnego, że majonez przyczynia się też do rozwoju nadmiernej masy ciała. W fast foodach ciężko o umiar, a przecież nuggetsy, burgery i frytki ciężko zastąpić innym dodatkiem, niż majonez...
Jeśli chcesz dodać go do potraw, wybierz wersję domową. Majonezy dostępne na rynku często posiadają barwniki, konserwanty, substancje zagęszczające lub jajka w proszku. Warto czytać etykiety i zadbać o swoje zdrowie. Dobrej jakości majonez powinien posiadać jedynie olej, żółtka jaj, musztardę, wodę i naturalne przyprawy.


Reklama

 

Zdrowsze zamienniki

Na pierwszy ogień idzie majonez light. Okazuje się, że dużo produktów z napisem „light" jest tylko takie na etykietach... Może i nie znajdziesz tam tłuszczu, ale odbije się to na węglowodanach, których będzie dość sporo. Majonez najlepiej zastąpić jogurtem naturalnym, greckim lub sosem majonezowym. Prosty i szybki sos majonezowy bez majonezu wykonasz w sposób następujący.
Wlej do miski jogurt naturalny do 4% tłuszczu. Dodaj łyżeczkę musztardy, pieprz, cukier i kilka kropli soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do sosu posiekany szczypiorek. Powstały sos możesz przechowywać w lodówce kilka dni. Świetnie sprawdzi się do sałatek, jajek na twardo, jako dodatek do wędlin, mięs smażonych czy grillowanych. Dla miłośników tortilli będzie świetnym dipem i dodatkiem do warzyw i kurczaka.

Majonezu nie powinieneś unikać jak ognia, ale też staraj się nie pochłaniać go w ogromnych ilościach. W jedzeniu liczy się umiar. 1 łyżeczka majonezu nie jest bombą kaloryczną. Raz na jakiś czas skosztuj frytki i jajka z majonezem, ale próbuj też nowości! Domowe majonezy i sosy majonezowe potrafią być nowym i smakowitym doświadczeniem kulinarnym!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3