Ewa_Gotuje

Czy surowe ciasto jest jadalne? Drugi odcinek "Bake off - Ale Ciacho!"

Tym razem uczestnicy staną przed trudnym zadaniem. Będą musieli przygotować surowe ciasto, które ma nadawać się do spożycia oraz pudding z przyrządzonym własnoręcznie serem ricotta.

Pierwszy odcinek nowej serii jednego z najsłodszych programów TVP za nami. Zadania jakie postawili w nim przed kucharzami jurorzy nie były łatwe. W konkurencji technicznej amatorzy cukiernictwa piekli babę drożdżową, która miała pokazać czy uczestnicy potrafią obchodzić się z tak wymagającym ciastem. Jak się okazało nie wszyscy poradzili sobie z wypiekiem. Ela zajęła w tej konkurencji ostatnie miejsce, natomiast Jagoda pierwsze. Jej ciasto było najbliższe ideału.

W konkurencji autorskiej uczestnicy mogli poczuć się pewniej, zadaniem jakie mieli wykonać było przygotowanie domowego ciasta. Każdy z kucharzy wybrał wypiek, który często serwuje swoim bliskim. Jednak i to okazało się trudne. Z programu musiała odejść Karolina, która do sporządzenia ciasta użyła gotowych produktów (galaretki i kawy cappuccino). Miano gwiazdy wypieków tygodnia otrzymała Jagoda. Michał Bryś tak podsumował wykonany przez nią wypiek - mimo to, że nie jest to program o poezji, stworzyła poemat!

Co wydarzy się w drugim odcinku?

Czy surowe ciasto może być jadalne? Uczestnicy piątej edycji „Bake Off - Ale Ciacho!" będą próbowali to udowodnić podczas jednej z konkurencji. W kolejnym starciu, cukiernicy amatorzy będą mieli za zadanie przygotować pudding z domowym serem ricotta i wędzonym łososiem.

Jak robi się surowe ciasto? Czy pudding zaspokoi podniebienia jurorów Krzysztofa Ilnickiego i Michała Brysia? Przekonamy się już w niedzielę o godzinie 15:15 w TVP2.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka piknikowe

Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....

Odsłon: 6036

60 min
26
30 min
3
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 230

30 min
5
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3