Czym jest kasza coix?

Kasze królują na polskich stołach. Jaglaną, gryczaną lub jęczmienną serwujemy na tysiące sposobów. Ale czy słyszeliście kiedykolwiek o kaszy coix i jej niezwykłych właściwościach?

Fot. 123RF/Picsel

W sklepach możecie znaleźć ją pod różnymi nazwami - łzy Hioba, jęczmień perłowy, proso jerozolimskie lub kasza coix.

Sprzedawcy za każdym razem mają na myśli ten sam produkt - niewielkie, pochodzące z południowej Azji nasiona o bardzo ciekawym smaku i równie interesujących właściwościach.

W ostatnim czasie zachwycili się nimi blogerzy i miłośnicy zdrowego odżywiania, a za ich sprawą kasza coix zaczęła zyskiwać coraz większą popularność.

Jakie właściwości ma kasza coix?

Co zyskujemy, włączając do diety ten rodzaj kaszy? Przede wszystkim, jest ona fantastycznym źródłem aminokwasów, a w tym także cennej metioniny. Substancja ta posiada właściwości przeciwzapalne, antydepresyjne oraz przeciwalergiczne. Co więcej, badania potwierdziły, iż metionina poprawia wydolność fizyczną i bardzo skutecznie usuwa toksyny z organizmu.

Kasza coix jest również doskonałym źródłem wielu minerałów, związków polifenowych, zdrowych tłuszczy i witamin z grupy B. Ponieważ produkt ten obniża poziom cholesterolu we krwi oraz przyspiesza metabolizm, poleca się go osobom zagrożonym miażdżycą oraz tym, które zmagają się z nadwagą.

W tradycyjnej medycynie azjatyckiej, kasza coix bywa stosowana jako remedium na stany zapalne, powtarzające się skurcze mięśni oraz zmiany trądzikowe.

Zobacz też: Najlepsze dania kuchni śląskiej

W jaki sposób można wykorzystać kaszę coix?

Aby zaopatrzyć się w te ziarna, będziecie musieli wybrać się do sklepu z żywnością azjatycką, gdyż są one importowane głównie z Japonii, Tajlandii oraz Chin. Roślina ta bywa uprawiana także w naszym kraju, jednak zwykle sadzi się ją w celach ozdobnych i mało kto wykorzystuje jej nasiona w kuchni. To duży błąd, gdyż ich orzechowo-roślinny aromat może odmienić smak wielu dobrze znanych nam potraw.

Kasza coix może być z powodzeniem wykorzystywana jako alternatywa dla ryżu lub podstawa wyśmienitego kaszotta. Jej ziarna możemy również mieszać z innymi kaszami, uzyskując ciekawe walory smakowe. Świetnie sprawdza się w zupach, jako dodatek do mięs i treściwych sosów, a nawet podstawa wielu deserów i ciast. Ciekawym rozwiązaniem będzie również uprażenie na patelni podgotowanych ziaren oraz ulubionych przypraw. W ten sposób otrzymamy ciekawą alternatywę dla chipsów i innych niezdrowych przekąsek.

Warto pamiętać, że przed rozpoczęciem gotowania, ten rodzaj kaszy musi zostać namoczony w wodzie przez minimum godzinę, a nawet całą noc.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 148

30 min
6
15 min
9

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 425

60 min
6
15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

0
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0