Ewa_Gotuje

Czym zastąpić jarmuż?

Jarmuż w krótkim czasie podbił serca wielu z nas. Ale co zrobić jeśli za nim nie przepadamy? W końcu każdy z nas ma swoje upodobania i nie powinniśmy jeść niczego na siłę, nawet gdy w grę wchodzą superfoods. Czym więc zastąpić jarmuż, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników?

Każdy produkt dostarcza nam pewne elementy, które mają niebagatelny wpływ na nasz wygląd i zdrowie. Trzeba dodać, że w  ostatnim czasie  Polacy zaczęli zwracać coraz większą uwagę na to, co jedzą. Z tego właśnie powodu modne stały się produkty określane mianem superfoods, do których zaliczany jest między innymi jarmuż. Nie każdy jednak lubi jego smak. Co więc jeść, aby dostarczyć naszemu organizmowi podobnych składników?

1. Natka pietruszki

Zdecydowanie, jest to za mało doceniana część pietruszki. A szkoda, bo włączenie jej do jadłospisu może przynieść nam wiele korzyści. Po pierwsze, zaledwie jedna gałązka może pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, która jest niezbędna dla naszych oczu. Co więcej, dowiedziono, że zielona część pietruszki doskonale hamuje apetyt, dlatego też jest polecana osobom będącym na diecie. Badania dowiodły, że osoby jedzące dania z natką pietruszki spożywały znacznie mniejsze porcje. Ogromną zaletą natki pietruszki jest również to, że możemy ja dodać do naprawdę wielu dań, dlatego włączenie jej do stałej diety nie jest trudne.

Polub nas na Facebooku!

Najczęściej zjadaną przez nas odmianą cykorii jest radicchio. Jej cechą charakterystyczną są małe, czerwone listki, chociaż spotkać możemy też jasnozielone lub fioletowe odmiany. A co znajdziemy w tej niepozornej roślince? Cykoria jest bogatym źródłem polifenoli, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Badania dowodzą również, że osoby które spożywają cykorię regularnie, mają 30 proc. większa szansę na dłuższe życie. Jedynym minusem cykorii jest jej smak - gorycz tego warzywa nie każdemu przypadnie do gustu.

Polub nas na Facebooku!

Nie słyszałeś jeszcze o tej kapuście? Błąd! Mimo, iż kapusta pastewna jest z pewnością mniej znana od spokrewnionej z nią kapusty białej, to w niczym jej nie ustępuje. Wręcz przeciwnie ta niepopularna odmianaposiada niesamowite właściwości, oddziałujące na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Ważne tylko, aby gotować ją na parze, gdyż tylko wtedy mamy pewność, że pozostanie w niej jak największa ilość substancji odżywczych. Niektóre badania potwierdzają, że spożywanie kapusty daje lepszy efekt, niż przyjmowanie leków. Warto jednak pamiętać, że jedzenie kapusty pastewnej, nie oznacza, że nasza dieta może składać się z wyłącznie tłustych potraw.

Polub nas na Facebooku!

Sądzisz, że sałata nie wpływa na twoje zdrowie, a jej właściwości odżywcze są znikome? Jesteś w ogromnym błędzie, gdyż już dwie garści tego warzywa zaspokoją twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę K. Dodatkowo, ogromnym atutem sałaty jest jej niska kaloryczność, na co z pewność zwraca uwagę duża grupa osób. Jej smak nie jest zbyt wyrazisty, dlatego też najlepiej podawać ją z innymi odmianami.

Polub nas na Facebooku!

Mało kto z nas używa w swojej kuchni liści późnych buraków. Większość ludzi pozbywa się ich, nie wiedząc ile na tym traci. Ich największym atutem jest zawartość znacznej ilości błonnika. Jak wiadomo, składnik ten jest nam bardzo potrzebny w diecie, ponieważ bardzo pozytywnie wpływa na prawidłową pracę jelit. W niepełnym kubku tych liści jest aż 5 g błonnika, który przyspieszy naszą przemianę materii i sprawi, że kilogramy zaczną szybciej znikać. Czyż nie jest to wystarczający powód, by jeść to warzywo? Ponadto, warto wiedzieć, że regularne spożycie błonnika wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

Polub nas na Facebooku!

Chociaż nie jest on aż tak wielką skarbnicą żelaza, jak się do niedawna wydawało, to nadal jest on uważany za jedno z najzdrowszych warzyw. Znajdziemy w nim chociażby beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. Dodatkowo ,niektórzy naukowcy twierdzą, że ma on wpływ na nasz apetyt, skutecznie go hamując. Jedyną grupą osób które powinny na niego uważać, są chorzy na kamicę nerkową. Szpinak zawiera w sobie duże ilości kwasu szczawiowego.

Polub nas na Facebooku!

Kojarzy nam się głównie z okresem świąt wielkanocnych, ale powinniśmy jadać ją jak najczęściej. Przede wszystkim dlatego, że przypisuje jej się wpływ na opóźnienie procesu starzenia. Sto gramów tego warzywa dostarczy nam dużą ilość potrzebnego beta karotenu, a przy tym dwukrotnie większą dawkę dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Niektóre badania udowadniają, że regularne spożywanie rzeżuchy obniża ryzyko zachorowania na raka. Dodawać możemy ją nie tylko do sałatek, ale również kanapek czy omletów.

Polub nas na Facebooku!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133309

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3907

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3