Dziś obchodzimy dzień marchewki!

Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam!

Fot. 123RF/Picsel

Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego różnorakich potraw. Marchewki używano do tworzenia zarówno pikantnych jak i słodkich potraw. Uprawa tej rośliny w tych burzliwych czasach pomogła dostarczać organizmowi niezbędnych składników.


Jeśli chcemy być zdrowi, piękni i młodzi jedzmy marchewkę!

Marchewka jest bogata w witaminy B1, B2, PP, KK oraz karoten. Karoten czyli prowitamina A znakomicie wpływa na nasz wzrok oraz chroni organizm przed działaniem szkodliwych rodników. Marchew bogata jest także w wapń, żelazo, fosfor, magnez i cynk - dzięki tym związkom mineralnym nasze ciało będzie jędrne, gładkie i bez zmarszczek.

Jedzenie marchewki poleca się w szczególności osobom palącym papierosy. Witamina A zawarta w tym warzywie sprawia, że związek rakotwórczy zawarty w dymie papierosowym zostaje przekształcony w nieszkodliwą substancje.

Tęczowe marchewki

Warto wiedzieć, że w Chinach popularne są marchewki koloru czerwonego, żółtego a także fioletowego!


Zobacz jakie dania możesz przygotować z marchewki!

Mądrość, pamięć, długowieczność... Zobacz temat specjalny o orzechach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2