Dania jednogarnkowe

Slow Food nie ma nic wspólnego z opieszałą obsługą w barze z hamburgerami, mimo, że McDondald's miał swój udział w narodzinach tego pojęcia.

Fot. 123RF/Picsel

Carlo Petrini, w odpowiedzi na wkroczenie amerykańskiej sieci barów szybkiej obsługi do zabytkowej dzielnicy Rzymu, w 1986 roku powołał do życia ruch społeczny Slow Food. Oficjalnie zarejestrowany w 1989 roku w Paryżu, stał się międzynarodowym ruchem dla obrony prawa do smaku.

Ruch powstał jako alternatywa wobec pędzącego świata. Maszynie, symbolowi cywilizacji przemysłowej, Slow Food przeciwstawia symbol ślimaka. Jak czytamy w manifeście: "odpowiednie dawkowanie pewnej zmysłowej przyjemności i powolne, długotrwałe zadowolenie mogą ochronić nas przed zaraźliwą wielością mylącą szaleństwo z wydajnością". Pierwszym krokiem ku temu ma być spotkanie przy stole ze slow-foodem, czyli odkrywanie na nowo uroków kuchni regionalnej.

Poza promowaniem kuchni regionalnej na uwagę zasługują takie inicjatywy jak Stoły Przyjaźni oraz Arka Smaku. Stoły Przyjaźni to pomoc charytatywna niesiona w rejony byłej Jugosławii, czy Brazylii. Arka Smaku zaś, to próba "odzyskania naszej coraz bardziej zagrożonej bio-różnorodności". Ten potężny projekt ma na celu skatalogowanie produktów, potraw i zwierząt, które są zagrożone kompletnym zanikiem. To także wsparcie medialne oraz finansowe udzielane przedsiębiorcom szczególnie troszczącym się o dobro kuchni regionalnej.

Do Polski Slow Food zawitał w 2002 roku. Obecnie ruch liczy sobie około 130 członków zrzeszonych w trzech oddziałach - conviviach - w Krakowie, Warszawie i Łodzi. Ruch roztacza opiekę nad takimi produktami jak tradycyjne góralskie sery, wędliny, soki owocowe czy piwa z lokalnych browarów.

Bartosz Rumieńczyk

źródła:
Slowfood.pl
wikipedia.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka owsiane korzenne

Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...

Odsłon: 387

30 min
6
Zupy Zupa z mięsem mielonym

Ta zupa z mielonym mięsem to prawdziwy hit dla całej rodziny – sycąca, aromat...

Odsłon: 951

30 min
1
30 min
27
Ciasta Noc w Paryżu

Szukasz wyjątkowego deseru, który zachwyci twoich gości? Mamy dla Ciebie prze...

Odsłon: 16103

60 min
22
15 min
5
Dodatki Jak ugotować jajka bez gotowania.

W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...

Odsłon: 345

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

0
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0