Fot. 123RF/Picsel
Carlo Petrini, w odpowiedzi na wkroczenie amerykańskiej sieci barów szybkiej obsługi do zabytkowej dzielnicy Rzymu, w 1986 roku powołał do życia ruch społeczny Slow Food. Oficjalnie zarejestrowany w 1989 roku w Paryżu, stał się międzynarodowym ruchem dla obrony prawa do smaku.
Ruch powstał jako alternatywa wobec pędzącego świata. Maszynie, symbolowi cywilizacji przemysłowej, Slow Food przeciwstawia symbol ślimaka. Jak czytamy w manifeście: "odpowiednie dawkowanie pewnej zmysłowej przyjemności i powolne, długotrwałe zadowolenie mogą ochronić nas przed zaraźliwą wielością mylącą szaleństwo z wydajnością". Pierwszym krokiem ku temu ma być spotkanie przy stole ze slow-foodem, czyli odkrywanie na nowo uroków kuchni regionalnej.
Poza promowaniem kuchni regionalnej na uwagę zasługują takie inicjatywy jak Stoły Przyjaźni oraz Arka Smaku. Stoły Przyjaźni to pomoc charytatywna niesiona w rejony byłej Jugosławii, czy Brazylii. Arka Smaku zaś, to próba "odzyskania naszej coraz bardziej zagrożonej bio-różnorodności". Ten potężny projekt ma na celu skatalogowanie produktów, potraw i zwierząt, które są zagrożone kompletnym zanikiem. To także wsparcie medialne oraz finansowe udzielane przedsiębiorcom szczególnie troszczącym się o dobro kuchni regionalnej.
Do Polski Slow Food zawitał w 2002 roku. Obecnie ruch liczy sobie około 130 członków zrzeszonych w trzech oddziałach - conviviach - w Krakowie, Warszawie i Łodzi. Ruch roztacza opiekę nad takimi produktami jak tradycyjne góralskie sery, wędliny, soki owocowe czy piwa z lokalnych browarów.
Bartosz Rumieńczyk
źródła:
Slowfood.pl
wikipedia.pl