Fast-food? Nie, Slow Food.

Slow Food nie ma nic wspólnego z opieszałą obsługą w barze z hamburgerami, mimo, że McDondald's miał swój udział w narodzinach tego pojęcia.

Fot. 123RF/Picsel

Carlo Petrini, w odpowiedzi na wkroczenie amerykańskiej sieci barów szybkiej obsługi do zabytkowej dzielnicy Rzymu, w 1986 roku powołał do życia ruch społeczny Slow Food. Oficjalnie zarejestrowany w 1989 roku w Paryżu, stał się międzynarodowym ruchem dla obrony prawa do smaku.

Ruch powstał jako alternatywa wobec pędzącego świata. Maszynie, symbolowi cywilizacji przemysłowej, Slow Food przeciwstawia symbol ślimaka. Jak czytamy w manifeście: "odpowiednie dawkowanie pewnej zmysłowej przyjemności i powolne, długotrwałe zadowolenie mogą ochronić nas przed zaraźliwą wielością mylącą szaleństwo z wydajnością". Pierwszym krokiem ku temu ma być spotkanie przy stole ze slow-foodem, czyli odkrywanie na nowo uroków kuchni regionalnej.

Poza promowaniem kuchni regionalnej na uwagę zasługują takie inicjatywy jak Stoły Przyjaźni oraz Arka Smaku. Stoły Przyjaźni to pomoc charytatywna niesiona w rejony byłej Jugosławii, czy Brazylii. Arka Smaku zaś, to próba "odzyskania naszej coraz bardziej zagrożonej bio-różnorodności". Ten potężny projekt ma na celu skatalogowanie produktów, potraw i zwierząt, które są zagrożone kompletnym zanikiem. To także wsparcie medialne oraz finansowe udzielane przedsiębiorcom szczególnie troszczącym się o dobro kuchni regionalnej.

Do Polski Slow Food zawitał w 2002 roku. Obecnie ruch liczy sobie około 130 członków zrzeszonych w trzech oddziałach - conviviach - w Krakowie, Warszawie i Łodzi. Ruch roztacza opiekę nad takimi produktami jak tradycyjne góralskie sery, wędliny, soki owocowe czy piwa z lokalnych browarów.

Bartosz Rumieńczyk

źródła:
Slowfood.pl
wikipedia.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 502

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0