Fit pops - przepisy z "Bake Off Junior"

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Ania zaprezentowała przepis na zdrowe fit pops.

Kulki buraczane

  • 5 ugotowanych i obranych małych buraków
  • 3 jaja
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • ¼ szklanki kakao
  • 4 łyżki miodu
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek
  • tabliczka czekolady gorzkiej (min. 70%)

Polewa do kulek buraczanych

  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3 małe bratki jadalne (niebieskie)

Kulki orzechowe

  • ½ szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ½ łyżki oleju kokosowego
  • ½ łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka karobu (mączki z chleba świętojańskiego)
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 niepołamane połówki orzechów włoskich do dekoracji

Kulki cytrynowo-migdałowe

  • 200 g masła (temperatura pokojowa)
  • 75 g cukru kokosowego
  • 75 g miodu
  • 4 jaja
  • 2 cytryny
  • 150 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g płatków migdałowych
  • niesolone, obrane pistacje do dekoracji

Polewa do kulek orzechowych i cytrynowo-migdałowych

  • puszka śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki kakao

Kulki cytrynowo-malinowe

  • 125 g świeżych malin
  • mąka kukurydziana do obtoczenia malin
  • liofilizowane maliny do dekoracji
  • (wykorzystane zostanie ciasto z przepisu na kulki cytrynowo-migdałowe)

Polewa do kulek cytrynowo-malinowych

  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 100 g masła
  • 4 kopiaste łyżki mleka w proszku

Kulki buraczane

Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem, a formę wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i miód zmiksować na gładką masę. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą i dodać do masy buraczanej. Całość dobrze wymieszać i przelać do formy. Piec przez 25 minut.

Polewa do kulek buraczanych
Mleko zagotować z ksylitolem i olejem kokosowym. Dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Kulki oblać polewą i udekorować bratkami.

Kulki orzechowe
Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka i orzechów połączyć ze sobą na gładką masę. Mleko wlewać stopniowo, aż masa stanie się plastyczna. Na koniec wrzucić posiekane orzechy i nasiona chia. Uformować kulki, oblać polewą i ozdobić połówkami orzechów.

Kulki cytrynowo-migdałowe i cytrynowo-malinowe
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Masło, cukier i miód podgrzać. Gdy płyn ostygnie, przelać do miksera. Dodać jajka oraz skórkę i sok z dwóch cytryn. Przesiać mąkę migdałową, kukurydzianą i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Masę wymieszać, podzielić na dwie części. Do jednej dodać płatki migdałów, do drugiej maliny obtoczone w mące kukurydzianej. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Kulki oblać odpowiednimi polewami, następnie cytrynowo-migdałowe ozdobić pistacjami, a cytrynowo-malinowe - liofilizowanymi malinami.

Polewa do kulek orzechowych i cytrynowo-migdałowych
Śmietankę zagotować z miodem. Dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.

Polewa do kulek cytrynowo-malinowych
Wodę zagotować z ksylitolem i dodać masło. Po połączeniu składników zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23871

60 min
52
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 424

15 min
6
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 238

15 min
12
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0