Fot. 123RF/Picsel
Gotowanie na parze dotarło do nas stosunkowo niedawno i nie spotkało się z większą aprobatą wśród Polaków. Ten sposób przyrządzania potraw jest najbardziej rozpowszechniony w krajach dalekiego wschodu - głównie na terenie Japonii i Chin. Stanowi jedną z najstarszych technik przygotowywania posiłków. Pozwala na robienie zdrowych, niskokalorycznych i smacznych dań. Jest niezwykle prosta, nie wymaga doświadczenia ani umiejętności kulinarnych. Co jeszcze możemy zaliczyć do jej zalet?
Korzyści dla zdrowia
Dzięki gotowaniu na parze potrawy są zdrowsze oraz zachowają o wiele więcej cennych wartości odżywczych w porównaniu z daniami gotowanymi w garnku, smażonymi na patelni czy pieczonymi w piekarniku. Przygotowywane posiłki zachowują naturalny smak, kolor i konsystencję poszczególnych składników, przez co nie trzeba ich mocno doprawiać, czy dodawać do nich zbędne ulepszacze bądź tłuszcze. Co więcej - ten sposób obróbki cieplnej produktów zapobiega utracie witamin i składników mineralnych z pożywienia, które podczas tradycyjnego gotowania są uwalniane w bardzo dużym stopniu. Powstałe dania są lekkostrawne i niezwykle aromatyczne.
Naczynia do gotowania
Najprostszą metodą przygotowywania posiłków na parze z pewnością będzie możliwość skorzystania z parowaru lub garnka przystosowanego do tego celu. Jeśli nie posiadacie tego typu urządzeń, możecie poradzić sobie w inny sposób, wykorzystując np. płaski garnek lub wok. Wystarczy nalać do naczynia odrobinę wody, tak aby przykryła ona dno garnka na wysokość około 3 centymetrów, a następnie ułożyć na górze sitko lub wiklinowy koszyk, który nie będzie stykał się z wodą. Po włożeniu produktów, które chcecie ugotować, należy przykryć garnek i gotować do momentu, kiedy potrawy zmiękną i będą gotowe do spożycia.
Pomysły na dania gotowane na parze
Jakie dania można przygotować w ten sposób? To zależy wyłącznie od tego, na co macie ochotę. Gotowanie na parze sprawdzi się zarówno w przypadku warzyw i owoców, jak i mięs oraz ryżu czy makaronów. Wyjątek mogą stanowić pomidory i sałaty, które lepiej przyrządzić w inny sposób lub podać w wersji surowej. Jeśli nie macie pomysłu na danie, zaczerpnijcie inspiracji od naszych użytkowników.
Fot. Lilalu81 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
3. Brokuł na parze z orzechami
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
4. Roladki z dynią i batatem na parze
Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
5. Kurczak na parze z salsą kukurydzianą
Fot. PasjoNatka_blog na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
7. Gruszki na parze z sosem czekoladowym
Fot. Dagooshya na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Fot. Pinka92 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj