Jak powinno się przygotowywać mięso?

Mięso w naszej rodzimej kuchni gra szczególną rolę i jest wyjątkowo lubiane przez Polaków. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób je prawidłowo przygotować. Sprawdź nasze porady, dzięki którym dowiesz się, jak przyrządzać mięso lepiej, zdrowiej i smaczniej.

Fot. 123RF/Picsel

Tylko na rozgrzanym tłuszczu

Błędem często popełnianym przez początkujących (lub niecierpliwych) kucharzy jest niedostateczne rozgrzanie patelni i oleju przed smażeniem mięsa. Smażenie na zimnym tłuszczu spowoduje przywieranie kawałków mięsa do powierzchni patelni, przez co gotowa potrawa nie będzie już tak smaczna.

Prosto z lodówki? Nigdy!

Aby mięso było dłużej zdatne do spożycia, należy je oczywiście przechowywać w lodówce. Warto je jednak wyjąć ok. 15-20 minut przed smażeniem. Dzięki temu temperatura mięsa się wyrówna i łatwiej będzie je przygotować. Zbyt duża różnica temperatur może spowodować, że kawałek mięsa z wierzchu będzie już na granicy przypalenia, a w środku pozostanie surowy.

Burger doskonały

Soczyste burgery z najlepszej wołowiny to danie uwielbiane nie tylko w Stanach Zjednoczonych. Jak przygotować prawdziwego burgera, którego nie powstydziłaby się najlepsza burgerownia? Niezbędna tu będzie wołowina wysokiej jakości, zawierająca przynajmniej 20% tłuszczu. Aby mięso po usmażeniu pozostało miękkie i soczyste, nie możesz go wyrabiać z żadnymi dodatkami. Idealny burger potrzebuje tylko odrobiny soli i pieprzu dodanych już po uformowaniu, a tuż przed smażeniem.

Krótszy czas smażenia

Choć może się wydawać, że obracanie kawałków mięsa pomaga w jego równomiernym usmażeniu, w rzeczywistości wydłuża czas jego przygotowania. Z tego względu warto, jeśli to możliwe, ograniczyć swoje ingerencje w proces smażenia. Kiedy mięso będzie apetycznie rumienić się na patelni, możesz poświęcić czas na planowanie dalszych tanich zakupów spożywczych online.

Przed włożeniem do pieca

Duszone czy pieczone potrawy są o wiele zdrowsze niż smażone. Czasem warto jednak wstępnie podsmażyć kawałki mięsa przed dalszą obróbką. Do tego celu świetnie nada się np. olej kokosowy, smalec albo masło klarowane, czyli mniej szkodliwe alternatywy dla najpopularniejszego oleju roślinnego.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
15 min
12
Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 1437

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

3
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4