Spis treści:
- Czym jest miód wiosenny?
- Zalety miodu wiosennego
- Właściwości miodu wielokwiatowego
- Jak stosować miód wiosenny w daniach i wypiekach?
Miód jest od wieków ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wśród jego najważniejszych cech wymienia się działanie przeciwbakteryjne i wzmacniające odporność. Oczywiście konkretny skład i wpływ na ludzkie zdrowie danego produktu zależeć będzie od jego pochodzenia. Jednym z najbardziej wartościowych jest ten wielokwiatowy i pozyskiwany na wiosnę. Jakie są jego zalety? Jak wykorzystać go w kuchni? I dlaczego warto włączyć go do codziennej diety? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.
Sprawdź także: Najlepsze sosy do dań z grilla. To one podkreślą smak mięsa
Czym jest miód wiosenny?
Miód wiosenny to szczególny typ surowca - pszczoły wytwarzają go w procesie zbierania nektaru z pierwszych kwiatów pojawiających się, gdy matka natura budzi się do życia. Należy on do jednych z najbardziej różnorodnych, a w jego skład mogą wchodzić takie gatunki roślin jak cebulica syberyjska, klon pospolity, podbiał pospolity, sasanka zwyczajna, zawilec gajowy oraz przylaszczka pospolita - ale nie tylko. Wszystko zależy od tego, w jakim miejscu położone są ule.
Ze względu na mieszankę nektarową wchodzącą w skład miodu wiosennego trudno jest znaleźć dwa produkty o dokładnie takiej samej barwie, smaku i zapachu - znawcy podkreślają, że to właśnie tutaj tkwi jego wyjątkowość. Zazwyczaj posiada on jasny odcień i intensywny zapach, który przypomina ten charakterystyczny dla wosku. Należy także podkreślić, że w danym produkcie na prowadzenie zwykle wysuwają się aromaty dominującego nektaru.
Zalety miodu wiosennego
Jakie są największe zalety miodu wiosennego? Zanim przedstawimy jego właściwości prozdrowotne, warto zwrócić uwagę na bogaty skład odżywczy omawianego surowca. Zawiera on szereg witamin i minerałów, w tym witaminy A, PP, B12, C, B5 oraz B2, a także magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo oraz molibden. Ponadto może on poszczycić się obecnością wosków i kwasów organicznych.
To właśnie ta lecznicza mieszanka sprawia, że posiada on tak kompleksowy wpływ na ludzki organizm. Regularnie spożywając miód wiosenny, nie tylko poprawisz swoją odporność, ale także wyciszysz reakcje alergiczne, wesprzesz układ oddechowy i polepszysz funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Poniżej znajdziesz niezbędne informacje na temat właściwości miodu kwiatowego.
Właściwości miodu wielokwiatowego
Jeśli chodzi o właściwości miodu wielokwiatowego, to może on pochwalić się całym wachlarzem prozdrowotnych cech. Po pierwsze pozytywnie wpływa on na regulację pracy układu pokarmowego. Dodając go do swoich dań, usprawnisz perystaltykę jelit i zniwelujesz niektóre dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Ponadto miód wiosenny świetnie sprawdzi się w przypadku osób borykających się z alergiami - dobrym pomysłem jest spożywanie go poza sezonem pylenia roślin, aby wzmocnić odpowiedź układu immunologicznego na dany alergen.
Miód wielokwiatowy sprawdzi się także w diecie nakierowanej na ochronę układu sercowo-naczyniowego. Jego regularne spożywanie może pozytywnie wpłynąć na wydolność oraz siłę skurczu serca, a także zmniejszyć ryzyko arytmii.
Kto powinien unikać miodu wielokwiatowego? Stosuj go z umiarem, jeśli borykasz się z chorobami metabolicznymi, w tym insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Dlaczego? Ponieważ miód - niezależnie od jego rodzaju - zawiera glukozę i fruktozę, przez co prowadzi do skoku cukru we krwi i przyspiesza proces glikacji, zwiększając poziom stresu oksydacyjnego.
Jak stosować miód wiosenny w daniach i wypiekach?
Chcesz poczuć dobroczynne właściwości miodu wiosennego na własnej skórze, ale nie bardzo wiesz, jak włączyć go do diety? W takim razie skorzystaj z jednego z naszych pomysłów - dzięki swojej prostocie wykona je nawet największy amator. Jak stosować miód wiosenny w daniach i wypiekach? Zapraszamy do zapoznania się z poniższymi opcjami.
Miodowa owsianka
Jeśli należysz do fanów zdrowego odżywiania, doskonale wiesz, że pierwszy posiłek dnia jest kluczowy dla utrzymania stabilnej glikemii. Chciałbyś dodać swojej owsiance nieco charakteru? W takim razie wiedz, że w tym zadaniu doskonale sprawdzi się właśnie miód wiosenny. Taką owsiankę możesz wyczarować ze swoich ulubionych składników.
Do swojego pożywnego śniadania wykorzystaj na przykład płatki orkiszowe jako jego bazę. Wzbogać je o łyżeczkę miodu, nasiona chia, jogurt naturalny, orzechy pekan i nerkowce oraz nasiona słonecznika. Inną opcją będzie postawienie na domowej roboty granolę, którą wzbogacisz o jogurt kokosowy, wiórki kokosowe oraz łyżeczkę miodu wiosennego.
Domowy napój izotoniczny
Gorące letnie i wiosenne dni potrafią bardzo dać się we znaki. Gdy pogoda staje się nie do zniesienia, warto posiłkować się domowej roboty napojami izotonicznymi. W tym celu przyda ci się właśnie miód wielokwiatowy. Wykorzystaj go do wykonania tej orzeźwiającej pozycji - oprócz wspomnianego składnika dodaj do niej pokrojone świeże owoce, na przykład truskawki, borówki, jabłka czy kawałki pomarańczy, świeże zioła, w tym bazylię lub miętę, a także sok z cytryny lub limonki i przyprawy, w tym goździki, cynamon lub imbir. Kropką nad i takiego połączenia będzie szczypta dobrej jakości soli - himalajskiej, kłodawskiej lub celtyckiej.
Tort miodowy
Lubisz słodkie przekąski? W takim razie wiedz, że możesz wykorzystać miód wielokwiatowy w większości swoich wypieków. Ciekawą opcją, którą możesz zaserwować podczas wyjątkowych okazji, jest tort miodowy. Do jego przyrządzenia potrzebujesz mąkę tortową, masło, cukier puder, miód wiosenny, jajka, sodę oczyszczoną, mleko, śmietankę, mąkę ziemniaczaną, żelatynę oraz cukier i ekstrakt waniliowy.
Najważniejszym elementem jest wykonanie ciasta. Aby to zrobić, umieść w garnuszku masło, cukier puder i miód, a następnie podgrzewaj je na niewielkim ogniu, aż do całkowitego połączenia. Przenieś ostudzoną mieszankę miodową do miksera, dodaj jajka i miksuj na średnich obrotach. Wyjmij ciasto, ulep z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Następnie włóż je na godzinę do lodówki, a potem podziel na kilka równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez około osiem minut w temperaturze 180 stopni. Na samym końcu przełóż ciasto kremem.
Jak wyczarować krem do tortu? Przedsięwzięcie to rozpocznij od ubicia jajek z mąką w mikserze. W garnuszku umieść mleko, śmietankę, miód i ekstrakt waniliowy, a potem podgrzewaj je, aż do pełnego połączenia. Zmieszaj ze sobą zawartość kielicha miksera i garnuszka – w ten sposób powstanie aksamitny budyń, który należy uzupełnić o żelatynę. Po zastygnięciu krem będzie nadawał się do przełożenia ciasta. Jedno z pięter możesz posmarować domowej roboty konfiturą – na przykład z czerwonej porzeczki. Udekoruj tort miodowy według uznania i gotowe.
Źródła: Smaker.pl, healthline.com, naszapszczolka.pl, duzomiodu.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Działa przeciwstarzeniowo, obniża ciśnienie, koi skórę. Zacznij od kilku kropli dziennie »
Wybierz zamiast łososia czy makreli. Ta ryba to skarbnica zdrowia »
Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »