Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Użycie odpowiednich przypraw może przesądzić o sukcesie lub kulinarnej porażce. Dlatego warto poznać różnorodne przyprawy, a przede wszystkim wiedzieć jakie produkty „lubią się” z poszczególnymi dodatkami.

Fot.123RF/Picsel

Dostępnych obecnie poprawiaczy smaku nie sposób wymienić. Najważniejsze z nich, czyli zioła, możemy odnaleźć na sklepowych półkach w najróżniejszych wariantach. Oddzielną kategorię stanowią mieszanki przygotowywane z różnorodnych warzyw i przypraw. Możemy różnież zdecydować się na wykorzystanie aromatycznych sosów i past, takich jak sos sojowy, tabasco, musztarda lub curry. Możliwości są niemal nieograniczone, a w sklepach tego typu dodatki zajmują całe półki. Jak w takim razie gotować, żeby nie zwariować?

Co do warzyw?

Najsłynniejszą warzywno-ziołową parą jest bezsprzecznie połączenie pomidora z bazylią. W sałatce caprese, razem z mozzarellą, zabierają nas na kulinarną wycieczkę do Włoch. Bazylia, podobnie jak inne śródziemnomorskie zioła - oregano, tymianek czy rozmaryn - świetnie pasuje do warzyw. Zarówno tych świeżych, jak i ugotowanych lub pieczonych. Podobnie jak drób, warzywa „lubią" cytrusy, dlatego sok z limonki albo cytryny może z powodzeniem zastąpić kaloryczny dressing do sałatki.

Gotując dania jednogarnkowe na bazie warzyw (np. leczo, bigos  lub fasolkę po bretońsku), nie można zapomnieć o wędzonej papryce. Ta niezwykła przyprawa nadaje potrawom charakterystyczny, dymny posmak. Dzięki niej nasze potrawy będą rozgrzewające i nabiorą głębokiego aromatu. Do takich dań warto dodać też kminek lub czarnuszkę.

Pobierz aplikację smaker

Doskonały rosół bez użycia kostki

O odpowiednich przyprawach trzeba koniecznie pamiętać przygotowując zupy. Oczywiście, podstawę stanowią liście laurowe, ziele angielskie oraz lubczyk. Do gotującego się bulionu warzywnego lub rosołu warto też wrzucić suszone grzyby, które nadadzą naszej potrawie piękny kolor i aromat. Natomiast zupy kremy, na przykład te przygotowane z dyni lub brokułów, wspaniale uzupełni dodatek startej gałki muszkatołowej.

Chude mięso podaj z ziołami

Mięsa takie jak drób, ryby czy królik są wyjątkowo delikatne. Dlatego świetnie smakują w połączeniu z wyrazistymi ziołami - estragonem, rozmarynem i majerankiem. Przygotowując sos z ziół ogrodowych, zamienimy zwykłą pierś z kurczaka w pyszne danie. Jasne i chude mięsa świetnie współgrają też z cytrusami, dlatego do czekającego na upieczenie pstrąga  warto włożyć kilka plasterków cytryny, czosnku, koperku lub natki pietruszki. Dzięki temu ryba nabierze wyjątkowego smaku i wyrazistości. Do pieczonego lub duszonego drobiu możemy dodać odrobinę szałwii, jednak zachowajmy ostrożność - użyta w nadmiarze może spowodować, że nasza potrawa stanie się gorzka.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Wołowina, wieprzowina, dziczyzna - połącz wyraziste smaki

Wołowina, wieprzowina i dziczyzna, jako mięsa bardziej tłuste, świetnie przyjmują smaki ostre i dominujące. Do pieczeni lub gulaszu dobrze jest dodać kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego. Przyprawy takie jak kminek, jałowiec i cząber nadadzą mięsu charakteru wykwintnej pieczeni. Przyprawą niezbędną w kuchni każdego miłośnika mięsa jest czarnuszka. Te niepozorne, czarne ziarenka, wyglądem przypominające sezam, są wyjątkowo wyraziste w smaku i z powodzeniem mogą zastąpić pieprz. Ciekawym rozwiązaniem będzie też połączenie wieprzowiny lub wołowiny z przyprawami korzennymi - cynamonem, goździkami lub kardamonem. Dzięki nim uzyskamy potrawę w nieco bardziej orientalnym stylu. W tym przypadku sprawdzą się również smaki słodko-ostre. Przygotowanie marynaty z miodem i chilli lub ostrą papryką zajmie tylko chwilę, a smak na pewno nas nie zawiedzie.

Oczywiście to tylko niektóre z możliwych połączeń. Zioła i przyprawy mają najróżniejsze zastosowania, dlatego kuchenne eksperymenty w tym zakresie są jak najbardziej wskazane. Warto próbować nowych smaków i zastępować gotowe mieszanki przypraw tymi zrobionymi w domu. Są nie tylko smaczniejsze, ale i dużo zdrowsze.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pustka w lodówce i koniec miesiąca

Wpadłam na ten pomysł w sutuacji, która była podbramkowa. Mianowicie: ostatni...

Odsłon: 5469

15 min
38
30 min
4
Desery Piernik na miodzie

Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...

Odsłon: 118

60 min
4
Desery Pierniczki na święta i nie tylko

Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...

Odsłon: 52

>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

4
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0