Sprawdzone przepisy na karnawał

Jajka to podstawowy składnik wielu pysznych dań. Bez nich nie zrobimy tradycyjnych naleśników, aromatycznej jajecznicy, włoskiego spaghetti carbonara albo biszkoptowego tortu. Zależy nam jednak na dodaniu do potrawy tylko tych świeżych i zdrowych. Jak sprawdzić, czy jajka są zepsute?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Pewnie wielokrotnie ostrzegano cię, żeby przy dodawaniu jajek do potrawy każde najpierw z osobna rozbić nad naczyniem i w ten sposób sprawdzić, czy jest dobre.

Może słyszałeś też o brzydkim zapachu, jakie wydziela zgniłe jajko. Czy da się jednak ocenić, czy jajko jest zepsute już po jego wyglądzie? Jak w domowych warunkach sprawdzić, czy na pewno jest świeże? Przekonaj się, czytając artykuł!

 

Sprawdź także: Jajka w sosie chrzanowym. Tani obiad z PRL-owskich stołówek znów w modzie

Jak wygląda zepsute jajko?

Zastanawiasz się, czy już po samym wyglądzie jajka można stwierdzić jednoznacznie, że nie będzie nadawać się do zjedzenia? Otóż można. Jak to zrobić? Oceń skorupkę. Przy świeżym jajku będzie ona bardziej chropowata i matowa, natomiast przy zepsutym - błyszcząca i gładka.

Możesz też sprawdzić jakość jajka po rozbiciu. Wówczas oceń, jak prezentują się żółtko i białko. Jajko świeże i najlepsze do spożywania to takie, w którym żółtko jest wypukłe. Białko powinno przybrać natomiast dwie konsystencje - najlepiej, jeśli przy żółtku przylega w formie gęstej galaretki, a pozostała jego część jest już trochę rzadsza, ale wciąż ciągnąca.

Jak wygląda zepsute jajko? Rozpoznasz to już po jego kolorze i konsystencji. Ze starym jajkiem masz do czynienia, gdy żółtko nie jest idealnie wypukłe i przybiera raczej spłaszczony kształt, a białko się rozlewa. Z kolei z nieświeżym i niezdatnym do spożycia wtedy, gdy wydziela się nieprzyjemny zapach siarkowodoru, a żółtko i białko są zmieszane ze sobą. Białko może być też bardzo wodniste.

Jak sprawdzić, czy jajko jest zepsute?

Szukasz domowych sposobów na sprawdzenie świeżości jajka jeszcze przed jego rozbiciem lub po ugotowaniu? Wypróbuj poniższe sprawdzone metody, aby uniknąć kuchennych wpadek.

Data produkcji

Na samym początku, już przy zakupie jajek, warto sprawdzić pieczątkę z datą pakowania przez producentów. Niektórzy z nich zapewniają, że produkt będzie zdatny do spożycia nawet przez miesiąc. Pamiętaj, że będzie tak jedynie przy odpowiednim przechowywaniu opakowań z jajkami. Niestety podczas przewozu lub magazynowania w sklepie jajko może się zepsuć. Najlepiej wybierać więc produkty, które zapakowane zostały kilka dni wcześniej lub których ciąg cyfr na pieczątce rozpoczyna się od zera. To jajka pochodzące z chowu ekologicznego.

Unoszenie w wodzie

Jedną z bardziej popularnych metod jest sprawdzenie unoszenia się jajka na wodzie. O co chodzi? Weź naczynie, np. większą szklankę lub mały garnuszek, i umieść w nim jajko (musi leżeć poziomo i nie dotykać żadnej ze ścianek). Zalej wodą i zobacz, czy jajko się unosi. Gdy leży nieruchomo - jest dobre, a jeżeli zacznie się delikatnie unosić, prawdopodobnie nie jest już najświeższe. Jeśli jednak się obróci i następnie wypłynie na powierzchnię wody, to z pewnością jest zepsute i nie warto go jeść.

Położenie żółtka

Inna metoda mówi, że po ugotowaniu jajka można sprawdzić ułożenie żółtka względem białka. Jeśli znajduje się idealnie w środku i jest otoczone białkiem, to mamy do czynienia ze świeżym jajkiem. Jeśli natomiast żółtko niemal opiera się o skorupkę, to może świadczyć to o starości produktu spożywczego. Warto więc wtedy sprawdzić dodatkowo zapach jajka - jeśli jest adekwatny, to można jeszcze je zjeść.

Zobacz:  Jajecznica na grzance z pomidorkami cherry

Jak przechowywać jajka?

Pamiętaj, że na świeżość jajek wpływa też niewątpliwie to, w jakich warunkach są przetrzymywane. Jak przechowywać jajka, żeby się nie zepsuły? Najlepiej w lodówce. Wbrew zaleceniom producentów tego sprzętu, wcale nie w specjalnym pojemniku na drzwiach, a na środkowej półce. Dlaczego?

Jajka należy przechowywać w temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza. Nie lubią jednak jej wahań. Ciągłe otwieranie lodówki wcale im nie służy, a może doprowadzić do zepsucia. Jajka warto schować w pudełku i umieścić wewnątrz półki, aby nie wchłonęły zapachów innych produktów spożywczych.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak gotować zielone szparagi? »

Wiosna w lesie: Te grzyby pojawiają się w marcu! Właściwości smardzów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki pistacjowe

Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...

Odsłon: 1004

60 min
7
Ciasta Słonecznikowiec

Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...

Odsłon: 646

60 min
4
Desery Deser warstwowy stratacciella

Smaczny deser warstwowy z delikatnego kremu śmietankowo-czekoladowego, przeło...

Odsłon: 75

15 min
6
30 min
8
30 min
4
Przekąski Rosołki

Rosołki, to szybka i prosta przekąska, którą możesz zaserwować na rodzinne pr...

Odsłon: 1070

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5