Jak wykorzystać resztki warzyw i owoców?

Pestki, skórki i ogryzki – zwykle lądują w koszu i niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że możemy je ponownie wykorzystać. Oto kilka porad, dzięki którym kuchenny recykling doprowadzicie do perfekcji.

Gdy gotujemy potrawy z warzyw i owoców, trudno uniknąć wytworzenia sporej ilości resztek, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. Jeśli nie lubicie marnować jedzenia i pieniędzy (w końcu za pestki i skórki też zapłaciliście w sklepie), skorzystajcie z naszych porad. Dzięki nim, będziecie mieć pewność, że zakupione produkty, wykorzystaliście co do joty.


1. Skórki cytrusów

Skórek pomarańczy, cytryny, mandarynek lub innych cytrusów nigdy nie powinniśmy wyrzucać. Są niezwykle aromatyczne i mają bardzo szerokie zastosowanie. Doskonale nadają się do aromatyzowania sosów, olejów, cukrów oraz wielu innych produktów. Jeżeli dysponujemy większą ilością skórek, warto je wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Skórki cytrusów sprawdzą się również w roli naturalnego odświeżacza powietrza - wystarczy włożyć je do średnio rozgrzanego piekarnika lub położyć na ciepłym kaloryferze, aby cały dom wypełnił się pięknym aromatem.

Pobierz aplikację smaker

Zwykle traktujemy je jako odpadki, tymczasem skórki bananów mają zaskakująco dużo zastosowań. Ze względu na dużą ilość kwasów owocowych i substancji odżywczych doskonale sprawdzą się jako nawóz do kwiatów. To także fantastyczny środek do nabłyszczania różnego rodzaju powierzchni - począwszy od mebli, poprzez obuwie, a na liściach kwiatów kończąc. Niewiele osób wie również o tym, że skórka banana pomoże nam w prosty i naturalny sposób wybielić zęby.

Pewnie wielu z was zna babciny sposób na przygotowanie wielkanocnych pisanek z pomocą łupinek cebuli. Jednak ten niepozorny produkt ma zdecydowanie więcej, zaskakujących właściwości. Przed laty popijanie naparu z łupin cebuli zalecano osobom, które zmagają się z biegunkami i nieprzyjemnymi dolegliwościami żołądkowymi. W formie okładów był on również stosowany, jako remedium na dolegliwości reumatyczne. Łupiny wykorzystywano również w przypadku leczenia pęknięć skóry i odmrożeń. Co ciekawe, lecznicze właściwości łupin cebuli potwierdzili naukowcy, udowadniając, że znajdziemy w nich chociażby kwercetynę - silny przeciwutleniacz, który może ochronić nas np. przed rakiem trzustki.

Pobierz aplikację smaker

Jeśli chcecie, aby wasze awokado nie sczerniało, koniecznie zachowajcie jego pestkę. Dzięki niej, owoc zachowa piękny, zielony kolor. To samo tyczy się różnego rodzaju past z awokado - wetknięcie w nie pestki sprawi, że będziemy mogli przechowywać je zdecydowanie dłużej. Co więcej, z pestki możemy bez większych problemów wyhodować krzaczek awokado, dzięki czemu kolejnych owoców nie będziemy musieli już kupować. Często zapominamy też o tym, że pestkę awokado można po prostu zjeść - wystarczy ją dobrze wysuszyć, a następnie zetrzeć na tarce.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 56

30 min
2
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 176

60 min
5
15 min
5
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1