Ewa_Gotuje

Jak wykorzystywać różne rodzaje cebuli?

W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie.

Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia przyswajanie żelaza, obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, a nawet ułatwia walkę z trądzikiem oraz innymi zmianami skórnymi. Dowiedziono także, iż zjadanie każdego dnia połówki surowej cebuli może obniżyć ryzyko powstania zakrzepów żylnych.

Zanim jednak zaczniecie dodawać cebulę do wszystkich potraw, warto dowiedzieć się, w jaki sposób powinniśmy wykorzystywać jej poszczególne rodzaje.


1. Cebula żółta

Jeśli w przepisie pojawia się cebula, w 99% przypadków autor ma na myśli właśnie jej żółtą odmianę. Jest najpopularniejsza i zdecydowanie najłatwiej dostępna. Nie tylko kupicie ją w niemal każdym sklepie, ale również możecie wykorzystać ją do przygotowania praktycznie każdego dania. Doskonale nadaje się do zup, sosów oraz sałatek. Ze względu na dużą zawartość cukru, idealnie się karmelizuje, dlatego warto po nią sięgnąć w czasie robienia konfitury lub zupy cebulowej.

Pobierz aplikację smaker

Ulubiona cebula Francuzów zdobywa coraz większą popularność także w naszym kraju. Ze względu na swój specyficzny kształt bywa nazywana cebuloczosnkiem lub czosnkiem askalońskim. Jest nieodzownym składnikiem wielu klasycznych sosów i sałatek. Idealnie komponuje się ze smakiem czerwonego wina. Nad Sekwaną dusi się je w niedużej ilości płynu, a następnie podaje jako dodatek do serów lub mięsnych dań. Należy jednak unikać smażenia szalotek, gdyż wówczas stają się gorzkie.

 

 

Jeśli unikasz cebuli, ponieważ nie odpowiada ci jej intensywny i ostry aromat, odmiana cukrowa może być ciekawą alternatywą. Ma ona bardzo delikatny, niemal słodki smak, a jej charakterystyczny zapach nie utrzymuje się długo na dłoniach. Rozpoznasz ją po śnieżnobiałym kolorze.

 

 

Młodą cebulę (nazywaną popularnie dymką) kupujemy w pęczkach wraz ze szczypiorem. Bez przeszkód możemy zjadać ją na surowo, chociaż równie dobrze sprawdza się na ciepło np. w jajecznicy lub daniach typu stir fry. Należy jednak uważać, aby nie smażyć jej zbyt długo - wówczas traci swój aromat i staje się gorzka.

 

 

Za sprawą intensywnego koloru, czerwona cebula może być ozdobą wielu potraw. Podana na surowo, sprawdzi się idealnie jako dodatek do burgerów lub sałatek. Pokrojona w ósemki i upieczona na grillu fantastycznie podkreśli smak przygotowanych w podobny sposób mięs i ryb. Ma zdecydowany, lekko ostry smak, jednak powinniśmy pamiętać, iż nie nadaje się do karmelizowania i źle znosi długie gotowanie.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 676

60 min
11
30 min
14

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3