Do góry

Newsy

Jak zrobić wielkanocnego mazurka?

To jedno z tych ciast, bez których trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Jak je zrobić, aby nie tylko pięknie wyglądało, ale także smakowało równie dobrze?

Fot. 123RF/Picsel

Mazurek to wielkanocny szlagier, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto to znano już w czasach szlacheckich, a swoją nazwę zawdzięcza ono regionowi, z którego się wywodzi. Początkowo bowiem ciasta te były popularne tylko na Mazowszu. Współcześnie jest podawane niemal w każdym zakątku naszego kraju, stanowiąc jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Wielkanocy.

Jak zrobić spód do mazurka?

Sposób przygotowania wielkanocnego mazurka w dużej mierze zależał od rodzinnych tradycji i gustu gospodyni. W niektórych domach wykonywano go na spodzie biszkoptowym z kolei w innych używano blatów bezowych lub orzechowych. Obecnie najpopularniejszą wersją mazurka jest jednak ten na bazie kruchego ciasta. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 składników (mąka pszenna, masło, żółtka), ale o sukcesie decydują bardzo drobne szczegóły. Aby wyszło naprawdę dobre, powinniśmy działać bardzo szybko, nie dopuszczając do ogrzania się masy. W słodkiej wersji warto wykorzystywać cukier puder, gdyż dzięki temu będzie ono lżejsze i delikatniejsze. A jak powinny wyglądać idealne proporcje? Zasada jest prosta i łatwa do zapamiętania: trzy części mąki, dwie części masła i jedna część cukru pudru.

Babka wielkanocna z zajączkami na INTERIA.TV.

Nadzienie i dekoracje

W przypadku nadzienia, które decyduje o ostatecznym smaku ciasta, mamy sporą dowolność. Bardzo popularnym wyborem jest kajmak oraz różnego rodzaju konfitury i dżemy. Ciekawą alternatywę dla nich mogą stanowić prażone orzechy lub cytrusowe kremy.

Bez względu na to, którą wersję smakową wybierzesz, nie zapominaj o bogatej dekoracji mazurka. To właśnie dzięki niej ciasto staje się ozdobą wielkanocnego stołu. W tym wypadku warto przemycić elementy, które weszły w skład nadzienia np. świeże lub kandyzowane owoce. W roli dekoracji bardzo dobrze sprawdzą się także płatki kwiatów, cukierki oraz różnego rodzaju bakalie. Te ostatnie mogą posłużyć ci do stworzenia tradycyjnych napisów oraz kwiatowych wzorów. Jeśli zaś czujesz się na siłach, możesz stworzyć bajeczne dekoracje przy pomocy lukru, masy plastycznej oraz specjalnych pisaków.

Chcesz zaskoczyć bliskich w te święta? Przetestuj przepisy naszych użytkowników, dzięki którym uda ci się przygotować naprawdę wyjątkowe i smaczne ciasto na Wielkanoc.

 

1. Wielkanocny mazurek z kajmakiem

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Mazurek zakopiański

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Mazurek idealny

Fot. Pularda na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Mazurek truskawkowy

Fot. Programistapogodzinach na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


 

5. Mazurek kokosowo-wiśniowy

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Mazurek cytrynowo-bazyliowy

Fot. Helixopomatia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Mazurek serowy z mango

Fot. Kalina11 Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Mazurek z kajmakiem i kremem budyniowym

Fot. Mdelicious na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń