Do góry

Newsy

Jakie właściwości ma wasabi?

Smak wasabi doskonale zna każdy miłośnik sushi. Jak się okazuje, japoński chrzan nie tylko doskonale smakuje, ale również w zaskakujący sposób wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Fot. 123RF/Picsel

Wasabi pochodzi z rodziny kapustowatych i obecnie jest uprawiane na terenie Japonii, Nowej Zelandii, Koreii i Tajwanu.
Najczęściej roślina ta jest kojarzona z kuchnią japońską, gdzie jest obowiązkowym dodatkiem do tradycyjnego sushi i sashimi.

Reklama

Pastę przygotowywaną z utartego korzenia bardzo często wykorzystuje się podobnie, jak popularniejszy w naszym kraju, chrzan. Może być ona dodatkiem do zup, przekąsek, mięs oraz sosów. W sklepach azjatyckich możemy również zakupić proszek wasabi, którego niewielka ilość podkreśli smak naszych potraw.

Warto pamiętać, iż wasabi jest nie tylko smaczne, ale również zaskakująco zdrowe. W krajach azjatyckich bardzo często bywa wykorzystywane, jako naturalny środek na wiele dolegliwości. Oto kilka powodów, dla którego warto zainteresować się tą rośliną.

1. Przyspiesza trawienie

Wszystkie osoby na diecie powinny szczególnie zainteresować się właściwościami tego warzywa. Badania wskazują, że wasabi doskonale stymuluje nasz układ trawienny, reguluje apetyt, poprawia metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Co bardzo ważne, warzywo to skutecznie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz rozrzedza krew. Do swojej diety powinni włączyć je przede wszystkim wielbiciele tłustego jedzenia, gdyż dzięki niemu niwelujemy niekorzystne skutki jedzenia takich potraw.

Weź udział w konkursie i wygrał 1000 zł

2. Oczyszcza zatoki i wspiera serce

Spożywanie wasabi może przynieść ulgę osobom borykającym się z chorobami zatok i górnych dróg oddechowych. Za sprawą olejków eterycznych i substancji o działaniu antybakteryjnych, wasbi pomoże nam szybko uporać się z uciążliwymi objawami infekcji.

3.Jest skarbnicą witamin i substancji odżywczych

Jedzenie wasabi doskonale wpływa na nasze samopoczucie - czujemy się zdrowsi, ładniejsi i sprawniejsi. Dzieje się tak za sprawą całej masy witamin i składników odżywczych, które dostarczamy do naszego organizmu, jedząc to warzywo. Ten rodzaj chrzanu jest źródłem witaminy z grupy B, E oraz A. Ponadto, znajdziemy w nim więcej witaminy C niż w pomarańczach, czy cytrynie. Dodatkowo, jedząc chrzan, zapewniamy sobie spora dawkę, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, manganu i wapnia. Jeśli wprowadzicie tę roślinę do swojej diety, wasz organizm z pewnością wam za to podziękuje.

Reklama

4. Odkaża organizm

Jeśli kiedykolwiek zmagaliście się z infekcjami jamy ustnej lub aftami, zapamiętajcie na przyszłość, że w takich wypadkach, warto sięgać po wasabi, które ma działanie silnie odkażające, skutecznie wspierając walkę z bakteriami oraz zagrzybieniem organizmu. Azjatycka medycyna naturalna zaleca żucie świeżego korzenia wasabi w przypadku zakażeń dziąseł, krwawienia lub paradontozy. Co ciekawe, wiele osób stosuje go również jako środek uśmierzający ból zębów oraz zapobiegający powstaniu próchnicy. Odkażające właściwości wasabi możecie wykorzystać także w przypadku bólu gardła.

5. Może mieć działanie antynowotworowe

Niedawno przeprowadzone badania wykazały, iż chrzan (w tym także wasabi) ma właściwości antymutogenne i antyoksydacyjne. Dzięki niemu komórki naszego ciała rzadziej mutują się, przez co nie dochodzi do powstania nowotworów. Te właściwości chrzan zawdzięcza przede wszystkim flawonoidom i glukozynolanom. Udowodniono, że substancje te ograniczają ryzyko zachorowania na raka piesi, żołądka, prostaty i płuc.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Adam-Kulesza 01 maja no i jeszcze oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn, usuwa złogi z jelit, zapobiega niekorzystnym zmianom i wygładza skórę w najbardziej wrażliwych miejscach

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 01 maja To żadna nowość, że jest antyrakowy. Wszystkie kapustne takie właściwości mają /dodam, że właściwości bardzo silne/, zwłaszcza nasza kapusta biała i sałata. Ale wychodowane w przydomowym ogródku a nie z marketu czy targu. Odpowiedzi: 1 ▼

30 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń