Sprawdź, dlaczego nie odgrzewać:
- sałaty,
- ziemniaków,
- grzybów,
- mięsa z kurczaka,
- szpinaku,
- jajek,
- buraków,
- selera,
- rzepy,
- ryżu.
Niektóre produkty nie lubią być odgrzewane - o tym z całą pewnością warto pamiętać. Dlatego dzisiaj przygotowaliśmy dla was listę składników, które w daniach można wykorzystać tylko raz. Zamiast myśleć o odgrzewaniu, lepiej zjedzcie je od razu.
Sprawdź także: Ekspresowe gotowanie, czyli potrawy z mikrofali
Czego nie wolno odgrzewać? Sałata
Sałata na ciepło w ogóle nie jest zbyt dobrym pomysłem. Traci swoją chrupkość, nie smakuje już tak dobrze i prezentuje się jeszcze gorzej. Czasem jednak sałatę wrzucamy na patelnię czy też gotujemy ją, by uzyskać odrobinę inny smak tego produktu.
Na przykład sałata rzymska po ugotowaniu nabiera dymnego posmaku, który doskonale łączy się z sałatkami przygotowywanymi z produktami na ciepło, takimi jak kurczak czy ryba. Jednak ponowne podgrzewanie sałaty nie jest zbyt dobrym pomysłem.
Dlaczego nie wolno jej odgrzewać? Sałata poddana ponownej obróbce cieplnej wydziela toksyczne substancje - azotyny. Nie macie się jednak czego obawiać. Ta substancja jest trująca dopiero w momencie, w której spożyje się jej naprawdę dużo.
Zobacz: Jak poradzić sobie z rozgotowanymi i przypalonymi potrawami?
Czego nie wolno odgrzewać? Ziemniaki
Ziemniaki także znajdują się na liście składników, które po odgrzaniu nie są dla nas zbyt dobre. Same w sobie ziemniaki stanowią dla nas dobry dodatek do posiłków. Zawierają dużo potasu, wapnia i magnezu. Znajdziemy w nich również niemal wszystkie witaminy.
Chociaż zwykle traktuje się je jako niezbyt wartościowy produkt, ziemniaki mogą was zaskoczyć - chociażby niską zawartością kalorii. Na 100 gramów przypada zaledwie 76 kcal. Ziemniaki można przygotowywać na różne sposoby, jednak lepiej zjadać je od razu, zamiast zostawić do odgrzania na następny dzień. Dlaczego?
Ponieważ po odgrzaniu ten produkt całkowicie traci swoje wartości odżywcze, a także smak. Odgrzewane ziemniaki nie są również tak lekkostrawne, jak te, które jedliśmy dzień wcześniej. Istnieje także ryzyko, że w odgrzewanych ziemniakach rozwiną się bakterie, które wywołują zatrucie jadem kiełbasianym. Dlatego przygotowując ziemniaki na obiad, wybierajcie mniejsze ilości, które zostaną zjedzone przez domowników.
Czego nie wolno odgrzewać? Grzyby
Grzyby z całą pewnością należy uwzględnić na tej liście. To doskonały dodatek do wielu dań - zup czy sosów. Ze względu na smak umami, bardzo często wykorzystuje się je w daniach wegetariańskich i wegańskich. W grzybach znaleźć można nie tylko sporo białka, ale również błonnik i witaminy z grupy B. Są także źródłem potasu, magnezu i wapnia.
Oprócz wielu zalet, grzyby mają jednak także wady. Jakie? Przede wszystkim nie powinno się jeść ich na noc, gdyż są dość ciężkostrawne. Tym bardziej, jeśli je podgrzewamy. Raz usmażone czy upieczone grzyby, powinny zostać zjedzone od razu. Chyba że niestraszny jest wam ból brzucha i niestrawność.
Czego nie wolno odgrzewać? Mięso z piersi kurczaka
Mięso nie tylko z piersi, a z całego kurczaka powinno znaleźć się na liście, gdyż podczas ponownej obróbki termicznej całkowicie zmienia się jego struktura białkowa. Co to oznacza? Mięso z kurczaka, a głównie z piersi, jest niezwykle delikatne i lekkostrawne. Dzięki temu zaleca się spożywanie kurczaka zwłaszcza na diecie.
Kurczak to także składnik codziennych posiłków osób, które regularnie trenują - wszystko dzięki wysokiej zawartości białka. Niestety odgrzewany kurczak nie będzie dla nich zbyt dobrym wyborem. Ponowne poddanie kurczaka obróbce termicznej sprawia, że mięso staje się bardzo ciężkostrawne.
Może zatem powodować bóle żołądka. Z całą pewnością nie nadaje się także jako element lekkostrawnej diety. Można temu oczywiście zaradzić. Wystarczy... jeść go na zimno. Zimny, upieczony lub usmażony wcześniej kurczak, to doskonały dodatek do sałatek.
Czego nie wolno odgrzewać? Szpinak
Szpinak jest jednym ze składników, który nie przepada za ponowną obróbką termiczną. Oprócz tego, że traci on smak i nie jest już tak pyszny, jak podczas pierwszego blanszowania, dodatkowe odgrzewanie sprawia, że ze szpinaku wytrącają się azotyny.
Jak wspominaliśmy wcześniej, ta substancja jest szkodliwa dla organizmu i ma działanie rakotwórcze. Oczywiście, aby mocno zaszkodzić swojemu organizmowi, musielibyście zjeść naprawdę duże ilości odgrzewanego szpinaku bądź zajadać go codziennie. Nie warto jednak ryzykować - szpinak jedzcie tylko przygotowany na świeżo. Odpuśćcie sobie odgrzewanie go.
Czego nie wolno odgrzewać? Jajka
Jajka są na szczycie listy. Tak, usmażone czy ugotowane wcześniej jajka na zimno nie smakują już tak dobrze. Jednak ponowne odgrzewanie ich nie jest zbyt dobrym pomysłem. Dlaczego? Przede wszystkim podczas odgrzewania jajka uwalniają toksyny, które działają niekorzystnie na organizm. Dodatkowo tracą swoje wartości odżywcze, a nawet smak. Tak, dużo lepszym wyjściem jest zjedzenie zimnych jajek. Co więcej, odgrzewanie zmienia strukturę białkową jajka. Produkt staje się bardziej ciężkostrawny.
Czego nie wolno odgrzewać? Buraki
Buraków również nie warto odgrzewać. Chociaż zwykle jemy je na zimno (na przykład w sałatkach), czasem istnieje konieczność ich podgrzania. Na przykład wtedy, gdy przygotowaliśmy je wcześniej w piekarniku. Znów jednak podgrzewanie tych warzyw nie jest zbyt dobrym pomysłem. Z burakami dzieje się bowiem to samo, co ze szpinakiem czy sałatą - azotany zmieniają się w nich w azotyny.
Czego nie wolno odgrzewać? Seler
Seler także zawiera wspomniane azotyny, przez co spożywanie go po odgrzaniu w dużych ilościach może być niekorzystne dla organizmu. Warto mieć to na uwadze, zwłaszcza podczas ponownego gotowania zupy, w której znajduje się seler. Lepiej go wyciągnąć, a następnie dodać do rosołu na zimno bądź też zrobić z niego pyszną warzywną sałatkę.
Czego nie wolno odgrzewać? Rzepa
Rzepa to kolejne i, na szczęście, ostatnie warzywo, którego nie powinno się odgrzewać ze względu na azotyny. Na szczęście rzepa jest dość rzadko poddawana obróbce termicznej.
Czego nie wolno odgrzewać? Ryż
Na samym szczycie listy produktów, których nie należy odgrzewać, znalazł się... ryż! Odgrzewanie ryżu może skończyć się dla nas poważnymi nieprzyjemnościami żołądkowymi. Dlaczego? Podczas gotowania ryżu mogą rozwijać się w nim zarodniki bakterii, które następnie się namnażają. Podczas odgrzewania utrzymujemy je przy życiu.
Spożycie odgrzanego ryżu może zatem wywołać biegunkę i wymioty. Jednak nie jest to konieczne. Przede wszystkim nie trzymajcie ryżu długo w lodówce. Można odgrzać go po kilku godzinach lub maksymalnie po dobie. Nie dłużej. Dodatkowo nie w każdym ryżu znajdują się wspomniane bakterie. Jednak lepiej dmuchać na zimne.
Skutki odgrzewania nie prezentują się zbyt dobrze - zatrucie pokarmowe i bóle brzucha to nie bajka. Dlatego, zamiast odgrzewać, lepiej przygotowujmy posiłki w ilościach, które zostaną zjedzone.
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy »
Raport: "Obudziły mnie strzały". Wojna w Ukrainie »
Zespół stresu pourazowego - choroba nie tylko z pola walki »