Fot. materiały prasowe
Zwyczaj narodził się na południu Europy, prawdopodobnie we Włoszech. Wywodzi się z kultury ludowej, rolnictwa i odprawianych pod koniec zimy obrzędów, mających zapewnić urodzaj i obfite plony. Był to czas przerwy w uprawach oraz gospodarskich obowiązkach, kiedy można było sobie pozwolić na zabawy, uczty i swawolę. Ważnym elementem tego okresu były tańce. Wierzono, że im wyższe będą skoki w trakcie zabawy, tym wyżej wyrośnie zboże.
Nazwa pochodzi od włoskiego carnevale, z łaciny: carnem levāre ("usuwać mięso") bądź caro, vale ("żegnaj mięso"). Do Polski zwyczaj przywędrował w średniowieczu. W staropolskiej tradycji okres ten nazywano mięsopustem bądź zapustami. Bawiono się zgodnie ze statusem społecznym i zamożnością, wszędzie jednak dużo jedzono, tańczono i pito. Organizowano także wystawne bale i uczty, kostiumowe reduty oraz kuligi.
Roślinne menu
Skoro karnawał to czas pożegnania z mięsem, warto przygotować nowe, smaczne i bogate w składniki odżywcze menu.
Dieta roślinna jest niezwykle różnorodna, a zmiana w kierunku takiego sposobu odżywiania otwiera przed nami nowe i zaskakujące możliwości kulinarne - mówi Joanna Lotkowska, dietetyczka i edukatorka żywieniowa z organizacji ProVeg Polska, partner merytoryczny kampanii PrzyGOTUJMY Lepszy Świat. - Warto pamiętać również, że sposób życia, w którym wykluczamy mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego to nie tylko wybór dietetyczny. Ta drobna zmiana na talerzu może być korzystna dla naszego zdrowia i zaowocować wielką zmianą dla środowiska: przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów, oszczędzić hektolitry wody, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt - dodaje Lotkowska.
W codziennym jadłospisie warto uwzględnić warzywa i owoce, rośliny strączkowe, a także produkty pełnoziarniste i zboża. Ważnym dodatkiem do dań powinny być, stosowane z umiarem, tłuszcze roślinne, czyli orzechy i nasiona lub tłoczone z nich oleje np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
Fasolowa pasta kanapkowa à la „smalczyk"
• 1 puszka białej fasoli
• ½ szklanki oliwy z oliwek (ok. 100 ml)
• 2 cebule
• 1 jabłko
• 8 suszonych, wędzonych śliwek
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka majeranku
• 1 pęczek lubczyku
• sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
• W drobną kostkę pokrój cebulę i śliwki, a jabłko zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek i natkę lubczyku.
• Usmaż cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek, by była lekko rumiana, a następnie dodaj czosnek, śliwki i jabłko. Poczekaj aż wszystko wystygnie.
• Fasolę z częścią wody z puszki zmiksuj, dodaj oliwę i podsmażone składniki. Przypraw lubczykiem, solą, pieprzem i majerankiem.
• Pastę podawaj schłodzoną z razowym chlebem i ogórkiem kiszonym.
Pulpeciki z soczewicy w sosie curry
Składniki:
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 3 łyżki przyprawy curry
• 150 g soczewicy czerwonej
• 50 g płatków owsianych
• 1 puszka gęstego napoju kokosowego
• 200 ml bulionu warzywnego
• 250 ml wody
• 1 limonka
Sposób przygotowania:
• Posiekaną cebulę i czosnek usmaż na oliwie. Dodaj soczewicę i 2 łyżki przyprawy curry. Wlej 250 ml wody i całość duś ok. 10-15 minut, aż większość płynu odparuje.
• Zdejmij garnek z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i odstaw na kolejne 10 minut.
• Z tak przygotowanej soczewicy zrób kulki przypominające pulpety, a następnie usmaż je na oliwie i zdejmij z patelni.
• Na patelnię wlej napój kokosowy i dodaj 200 ml bulionu warzywnego oraz 1 łyżkę przyprawy curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pulpeciki z soczewicy podawaj z dzikim ryżem oraz sosem, skropione limonką i posypane kolendrą.
Chrupiąca cieciorka
Składniki:
• 1 puszka ciecierzycy
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki przyprawa Za'atar Knorr
• 1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
• Odsącz ciecierzycę i osusz ją ręcznikiem papierowym, a następnie rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, by równomiernie się zarumieniła.
• Ostrą paprykę, Za'atar i sól zmieszaj z oliwą z oliwek. Do powstałej mieszanki przypraw wrzuć gorącą jeszcze ciecierzycę, dokładnie wymieszaj. Podawaj wystudzone.
Źródło: materiały prasowe