Krakowski Puchar Latte Aart 2010

Targi w Karkowie oraz Akademia Espresso firmy PRIMULATOR zapraszają na najważniejszą kawową imprezę na południu Polski. Na zawody zapraszamy baristów, właścicieli kawiarni i wszystkich wielbicieli czarnego złota. Najlepsi bariści z całej Polski staną do walki o tytuł Krakowskiego Mistrza Latte Art.

Fot. 123RF/Picsel

Latte art to sztuka malowania mlekiem na kawie. Polega ona na tym, że barista odpowiednio wlewając mleko z dzbanka do filiżanki tworzy na powierzchni napoju różne artystyczne wzory. Jest to sztuka, którą opanowali tylko nieliczni. Najlepszych z najlepszych zobaczysz w Krakowie na Targach Horeca. Jak mówią bariści na powierzchni kawy można namalować wszystko jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia baristy.

W zawodach weźmie udział ośmiu zawodników. Zostaną oni rozlosowani w pary i stoczą między sobą bitwy kawowe, które odbędą się w systemie pucharowym:

4 pary - ćwierćfinał
2 pary - półfinał
1 para - walka o trzecie miejsce
1 para - finał.

Zawodnicy będą losowali karty z wypisanymi na nich wzorami, które będą musieli wykonać. Każdy zawodnik losuje jedną kartę i obaj wykonują zadany wzór. Pięcioosobowa komisja sędziowska ocenia lepsze wykonanie wzoru.

Wzory, które bariści będą musieli wykonać na kawie to m.in. serce, rosetta, twarz, smok, tulipan, i wiele innych.

Zapraszamy do oglądania i podziwiania kawowych dzieł sztuki!!!

Zawody KARKOWSKI PUCHAR LATTE ART.
Miejsce: TARGI HORECA w Krakowie
Data: 18 - 19. 11. 2010 r. Rozpoczęcie imprezy 18.11. godz. 14:00


Sprzęt:
Ekspres Faema Emblema
Młynek Mazzer
Kawa
Mleko dla baristów 3,2%

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2