Do góry

Newsy

Kultowa sałatka gyros

Serwujemy ją z okazji imienin, urodzin i innych spotkań towarzyskich. Jednak równie często pojawia się na naszych stołach bez specjalnych wydarzeń. O czym mowa? O sałatce gyros, którą pokochali Polacy!

Fot. 123RF/Picsel

Sałatka gyros, jaką przyrządza się niemal w każdym domu, charakteryzuje się warstwowym ułożeniem składników. Najczęściej przygotowuje się ją na bazie mięsa drobiowego, które kroi się w drobną kostkę i podsmaża na patelni z dodatkiem przyprawy o nazwie gyros. Nie każdy jednak wie, że gyros to danie typu fast food, które wywodzi się z Grecji, i prócz nazwy, niewiele ma wspólnego z naszą sałatką.

Grecki gyros zazwyczaj serwuje się na wynos. Punkty z tym przysmakiem można zaleźć w większych miastach właściwie na każdym rogu. Mięso wieprzowe lub drobiowe opieka się na pionowym ruszcie, a gdy jest już gotowe, za pomocą specjalnego nożyka, odcina się małe kawałki. Tak przygotowane podaje się zawinięte w posmarowaną tłuszczem i lekko podpieczoną pitę (grec. giros), w towarzystwie pomidorów, cebuli i sosu tzatziki. Gyros serwuje się również w restauracjach na talerzu. Wówczas placek (pita) jest o wiele bardziej chrupiący, dostaje się go już w wersji pokrojonej, wraz z mięsem i sałatką „wiejską" (u nas znaną pod nazwą „grecka").

Sałatka gyros

Pochodzenie sałatki gyros w Polsce jest nieznane. Nie wiemy kto jest jej autorem, oraz czy była inspirowana greckim gyrosem. Nie istnieje również jeden przepis, ile gospodyń, tyle wariacji na temat tej przekąski. Jedyną stałą, jest sposób przyrządzenia mięsa oraz prezentacja sałatki.

Bazę sałatki stanowi mięso, najczęściej polędwiczki drobiowe. Kroimy je w drobną kostkę, sowicie obtaczamy w przyprawie gyros i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Tak przygotowane wykładamy na dno naczynia, w którym podamy sałatkę. Następnie warstwowo układamy kolejne składniki: kapustę pekińską, kukurydzę, konserwowe ogórki, cebulę i to na co macie w danej chwili ochotę. Każdą z warstw oddzielamy od siebie mieszanką majonezu i keczupu.

Sałatkę podajemy w wysokim, szklanym naczyniu, tak by wszystkie jej warstwy były widoczne. Mieszamy dopiero po wyłożeniu na talerz. Najlepiej smakuje podana w towarzystwie chrupiącego chleba.

 

Reklama

 

Jak przygotować samemu przyprawę gyros

Jak już zostało wspomniane, głównym składnikiem sałatki jest smażone mięso wraz z przyprawą gyros. To ona nadaje specyficznego smaku i aromatu całej potrawie. Taką mieszankę możemy kupić właściwie w każdym sklepie, jej koszt waha się w zależności od gramatury. Standardowo za około 30 g zapłacimy niecałe dwa złote.

Przyprawę tę można przygotować również samodzielnie. Jest to bardzo proste.

Domowa przyprawa gyros

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Przepisy na kultową sałatkę

Jeśli w najbliższym czasie planujecie zaserwować swoim bliskim sałatkę gyros. Koniecznie wypróbujcie jeden z przepisów naszych użytkowników, którzy krok po korku przeprowadzą was przez cały proces.

1. Sałatka gyros

Fot. ciacho50 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Sałatka gyros

Fot. izek na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Sałatka gyros

Fot. Pieprzyczfantazja na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Sałatka gyros

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Warstwowa sałatka z kurczakiem gyros

Warstwowa sałatka z kurczakiem gyros na INTERIA.TV.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń