Lodowa bomba odchudzająca

W gorące dni lody kuszą, ale i straszą. Powszechnie nazywane są bomba kaloryczną. Czy możliwe jest, by lody były pyszne, a jednocześnie zdrowe i odchudzające?

Paradoksalnie lody mogą być zdrowym przysmakiem. Na czym polega ich sekret?


Lody przede wszystkim zawierają mleko. Tym samym dostarczają sporej ilości wapnia oraz białka, a także zawierają witaminy A, B2 i B12, D i E, potas i fosfor. A te pierwiastki zapobiegają osteoporozie, miażdżycy i chorobom nowotworowym. Oczywiście mowa o lodach ze składników naturalnych, bez tzw. polepszaczy, czy sproszkowanych półproduktów.

 

Chcesz schudnąć? Jedz lody

Jednocześnie lody są też źródłem tłuszczu i węglowodanów, dlatego nie powinniśmy jeść ich zbyt wiele. Mimo to, okazuje się, że mogą wspomagać odchudzanie.

Dietetycy opracowali specjalną dietę lodową. Zakłada ona, iż dziennie kobiety przyjmować powinny około 1500 kalorii, a mężczyźni około 2000 . Posiłki powinny być skromne, ale zdrowe, a dodatkowo można zjadać około 200 gram lodów dziennie - powinny być to lody, których wartość kaloryczna nie przekracza 125 kalorii na 100 gram. Taka dieta powoduje szybką utratę wagi, a dzieje się tak dzięki dostarczanej dawce wapnia - badania wykazują, że osoby otyłe, które przyjmowały suplement wapnia, spalały o 26 proc. kalorii więcej i o 38 proc. tłuszczu więcej niż osoby, które go nie przyjmowały. Większość z nas cierpi na niedobór wapnia, który objawia się tym, iż komórki gromadzą tłuszcz i powiększają swoją objętość, a tym samym przybieramy na wadze. Włączenie do diety lodów sprawia, że nie tylko możemy zjeść raz dziennie pyszny smakołyk, a tym samym zmniejszyć swój apetyt na słodycze, ale też pozwala ograniczyć niedobory wapnia.

 

Lody zwiększają płodność

Lody z mleka pełnotłustego będą natomiast doskonałe dla pań, które pragną zajść w ciążę. Spożywanie produktów mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu zwiększa prawdopodobieństwo zajścia w ciąże, podczas gdy dietetyczne przetwory mleczne zwiększają ryzyko niepłodności związanej z brakiem owulacji. Naukowcy z Wydziału Żywienia Harvard School of Public Health przebadali zarówno kobiety spożywające odtłuszczony nabiał, jak i te, które spożywały pełnotłuste produkty mleczne. Okazało się, że u pierwszej grupy ryzyko niepłodności wzrastało prawie o 85 proc. w porównaniu do drugiej grupy. Jeśli więc chcesz zajść w ciążę, jedz lody zgodnie z upodobaniami i nie przejmuj się kaloriami.

 

Lody - lek na rany

Niewielu z nas wie, że lody przyspieszają proces gojenia się ran. Po spożyciu porcji tego smakołyku, kurczą się naczynia krwionośne, a dzięki witaminie C zawartej w lodach, uszkodzone tkanki szybciej się regenerują. Możemy również "zażywać" je jako lek na ból gardła - należy wtedy jeść je powoli i w małym ilościach. Dzięki nim temperatura w gardle obniża się, zmniejsza się opuchlizna, a dzięki wzmożonemu wydzielaniu się śliny, gardło zostaje dodatkowo nawilżone. Nie przypadkowo zatem dzieci, którym usunięto migdałki mogą dowoli opychać się lodami.

Należy zatem porzucić myślenie o lodach jak o bezwartościowej bombie kalorycznej. Spożywanie lodów nie tylko sprawia nam przyjemność i pozwala się rozluźnić, ale może też być korzystne dla naszego zdrowia. Jedzmy lody, kiedy mamy na to ochotę, ale unikajmy wysokokalorycznych dodatków i sięgajmy po wyroby naturalne - wtedy na pewno nie przytyjemy!

Jak podawać lody? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3