Fot. 123RF
"Górska radość", mawiali średniowieczni weselnicy na wieniec zrobiony z majeranku, który miał przynieść młodej parze szczęście i dostatek. Jego obecność na tej wesołej uroczystości to nie przypadek, gdyż majeranek jest tradycyjnym, europejskim symbolem miłości. Miłosne właściwości tej przyprawy docenili już starożytni Rzymianie, którzy wykorzystywali majeranek nie tylko jako afrodyzjak, ale używali go również do rzucania zaklęć miłosnych. Majeranek dobrze się kojarzy z jeszcze jednego powodu. Zanim odkryto chmiel, to właśnie ta roślina była głównym składnikiem piwa. Majeranek dodawał również aromatu popularnemu w średniowieczu winu Hipokras.
Kuzyn oregano
Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze. Majeranek hoduje się także w Stanach Zjednoczonych, Anglii, Indiach oraz Europie Środkowej. Niestety, roślina ta nie jest mrozoodporna, dlatego chcąc cieszyć się nią przez cały rok, powinniśmy chronić ją przed zimnem. Gałązki majeranku musimy suszyć w ocienionym miejscu, a przyprawę otrzymujemy poprzez oskrobanie liści i kwiatostanów.
Zobacz też: Anyż gwiaździsty - pogromca komarów i gwiazda w kuchni. Kliknij!
Cudowna przyprawa
Posiekane lub rozdrobnione ziele majeranku stosujemy jako dodatek do wielu dań. Jest on wyjątkowo trwałym produktem. Szczelnie zamknięty, zachowuje trwałość na około rok. Przyprawiamy nim zazwyczaj dania ciężkostrawne, takie jak grochówka czy fasolka, gdyż doskonale zapobiega nieprzyjemnym skutkom zjedzenia ich w nadmiernej ilości. Majeranek świetnie smakuje również z różnego rodzaju mięsami, np. baraniną, cielęciną, wołowiną albo gęsiną. To także świetny dodatek do mięsa pieczonego na ruszcie. Powszechnie stosuje się go w masarstwie do przyprawiania kiełbasy. W Polsce majeranek tradycyjnie dodajemy do żurku, a w wielu domach kapuśniak, flaki czy zupa ziemniaczana nie istnieją bez dodatku tej przyprawy. Miłośnicy ryb i owoców morza hojną ręką dodają go do śledzi, łososia, fląder, raków czy małż. W kuchni europejskiej tradycyjnie doprawia się nim sosy rybne, grzybowe, pomidorowe oraz te na bazie masła. Majeranek dobrze komponuje się również z innymi przyprawami, dlatego możemy stosować go bez większych obaw o finalny smak naszych dań.
Prawdziwe lekarstwo
Właściwości lecznicze majeranku docenili już starożytni Grecy, którzy leczyli nim obrzęki, zatrucia i drgawki. Bardzo często sięga się po niego w medycynie ludowej. Nasze babcie dodawały go do herbaty, a następnie stosowały jako lekarstwo uspakajające oraz środek łagodzący bóle głowy, katar oraz ból zatok. Olejek majerankowy jest polecany do inhalacji przy zapaleniach górnych dróg oddechowych oraz przeziębieniach. Zjedzenie łyżeczki majeranku albo wypicie naparu, zrobionego w proporcji 1 łyżeczka przyprawy na szklankę wody, złagodzi ciążowe dolegliwości. Majeranek ma potwierdzone naukowo działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i moczopędne. Ta przyprawa bardzo skutecznie pomoże zwalczyć niestrawność, wzdęcia i biegunki.
Sprawdź, do czego dodali majeranek nasi użytkownicy. Aby zobaczyć przepis, kliknij w wybrane zdjęcie
Tekst: Katarzyna Augustyniak