Miłość, zdrowie, majeranek

Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego, majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Oto majeranek od kuchni.

Fot. 123RF

"Górska radość", mawiali średniowieczni weselnicy na wieniec zrobiony z majeranku, który miał przynieść młodej parze szczęście i dostatek. Jego obecność na tej wesołej uroczystości to nie przypadek, gdyż majeranek jest tradycyjnym, europejskim symbolem miłości. Miłosne właściwości tej przyprawy docenili już starożytni Rzymianie, którzy wykorzystywali majeranek nie tylko jako afrodyzjak, ale używali go również do rzucania zaklęć miłosnych. Majeranek dobrze się kojarzy z jeszcze jednego powodu. Zanim odkryto chmiel, to właśnie ta roślina była głównym składnikiem piwa. Majeranek dodawał również aromatu popularnemu w średniowieczu winu Hipokras.

Kuzyn oregano

Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze. Majeranek hoduje się także w Stanach Zjednoczonych, Anglii, Indiach oraz Europie Środkowej. Niestety, roślina ta nie jest mrozoodporna, dlatego chcąc cieszyć się nią przez cały rok, powinniśmy chronić ją przed zimnem. Gałązki majeranku musimy suszyć w ocienionym miejscu, a przyprawę otrzymujemy poprzez oskrobanie liści i kwiatostanów.

 

Zobacz też: Anyż gwiaździsty - pogromca komarów i gwiazda w kuchni. Kliknij!

Anyż gwiaździsty - pogromca komarów i gwiazda w kuchni

Cudowna przyprawa

Posiekane lub rozdrobnione ziele majeranku stosujemy jako dodatek do wielu dań. Jest on wyjątkowo trwałym produktem. Szczelnie zamknięty, zachowuje trwałość na około rok. Przyprawiamy nim zazwyczaj dania ciężkostrawne, takie jak grochówka czy fasolka, gdyż doskonale zapobiega nieprzyjemnym skutkom zjedzenia ich w nadmiernej ilości. Majeranek świetnie smakuje również z różnego rodzaju mięsami, np. baraniną, cielęciną, wołowiną albo gęsiną. To także świetny dodatek do mięsa pieczonego na ruszcie. Powszechnie stosuje się go w masarstwie do przyprawiania kiełbasy. W Polsce majeranek tradycyjnie dodajemy do żurku, a w wielu domach kapuśniak, flaki czy zupa ziemniaczana nie istnieją bez dodatku tej przyprawy. Miłośnicy ryb i owoców morza hojną ręką dodają go do śledzi, łososia, fląder, raków czy małż. W kuchni europejskiej tradycyjnie doprawia się nim sosy rybne, grzybowe, pomidorowe oraz te na bazie masła. Majeranek dobrze komponuje się również z innymi przyprawami, dlatego możemy stosować go bez większych obaw o finalny smak naszych dań.

Prawdziwe lekarstwo

Właściwości lecznicze majeranku docenili już starożytni Grecy, którzy leczyli nim obrzęki, zatrucia i drgawki. Bardzo często sięga się po niego w medycynie ludowej. Nasze babcie dodawały go do herbaty, a następnie stosowały jako lekarstwo uspakajające oraz środek łagodzący bóle głowy, katar oraz ból zatok. Olejek majerankowy jest polecany do inhalacji przy zapaleniach górnych dróg oddechowych oraz przeziębieniach. Zjedzenie łyżeczki majeranku albo wypicie naparu, zrobionego w proporcji 1 łyżeczka przyprawy na szklankę wody, złagodzi ciążowe dolegliwości. Majeranek ma potwierdzone naukowo działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i moczopędne. Ta przyprawa bardzo skutecznie pomoże zwalczyć niestrawność, wzdęcia i biegunki.


Sprawdź, do czego dodali majeranek nasi użytkownicy. Aby zobaczyć przepis, kliknij w wybrane zdjęcie

Tekst: Katarzyna Augustyniak

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Wiosenne ogórki małosolne

Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...

Odsłon: 47

15 min
3
Ciasta Małpia chatka

Małpia chatka to szybkie i pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Ale prz...

Odsłon: 4342

60 min
5
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 143

>60 min
4
Ciasta Szarlotka na cieście francuskim

Błyskawiczna szarlotka z kilku prostych składników. Wystarczy arkusz ciasta f...

Odsłon: 2110

15 min
4
Ciasta Szybkie ciasteczka owsiane

Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...

Odsłon: 82

15 min
2
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 146

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6