Ewa_Gotuje

Miodownik Ani - przepis z "Bake Off..."

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na miodownik.

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0,9 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 1½ łyżeczki sody
  • 3 łyżki miodu

 

Masa śmietanowa ze śliwkami

  • ½ kg śliwek węgierek
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu
  • 2-3 łyżki miodu (zależy od kwaśności śliwek)
  • opcjonalnie dłuższe smażenie lub dodanie ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody (do rozpuszczenia mąki)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 serki mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżeczki żelatyny

 

Dekoracja

  • miód
  • żółta, biała, czarna i zielona masa cukrowa

 

Ciasto
Mąkę posiekać z margaryną. Dodać resztę składników i zagnieść. Podzielić na osiem równych placków, każdy z nich rozwałkować na szerokość tortownicy. Piec około 15 minut na złoty kolor w temperaturze 150°C. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Masa śmietanowa ze śliwkami
W garnku usmażyć śliwki z przyprawami. Spróbować, następnie dosłodzić miodem. Gdy śliwki będą już uprażone, zagęścić je rozpuszczoną w wodzie mąką (dodawać małymi porcjami - masa ma mieć konsystencję kisielu). Schłodzić.

Schłodzoną śmietanę zmiksować z serkiem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, wanilię i żelatynę.

Dekoracja
Na paterę położyć placki i posmarować je śliwkami oraz śmietaną (bez ostatniego!). Schłodzić. Przed podaniem polać miodem i udekorować wykonanymi z masy cukrowej pszczółkami i plastrami miodu. Z białej i zielonej masy wykonać trzy różnej wielkości różyczki z listkami.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
15 min
6
30 min
13

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3