Dania jednogarnkowe

Od kilku lat trwa moda na to, co dawne. W architekturze i modzie, króluje styl vintage czy retro, ale nawiązań do babcinych rozwiązań nie zabrakło także w kuchni. W odniesieniu do żywności, modne stały się domowe kiszonki. Przygotowywane w domu np. ogórki kiszone mają niepowtarzalny, naturalny smak. Ale czego użyć do kiszenia kapusty czy kiszenia ogórków? Najlepiej wybrać naczynia z kamionki. Czym ona jest? Skąd pochodzi? Jakie są jej zalety? Gdzie można kupić taki produkt jak garnek do kiszenia?

Fot. Są to naczynia odporne na działanie wysokich temperatur, termoizolacyjne i odporne na działanie kwasów / materiały promocyjne

Kamionka czyli co?

 Słysząc wyraz kamionka, zapewne niewiele ci przychodzi na myśl. Tymczasem jest to ceramika powstała ze zmieszania gliny, piasku kwarcowego, szamotu i soli kuchennej. Zatem kamionka to także ceramiczne naczynia. Wypalana jest w temperaturze 1230-1300 stopni Celsjusza, dzięki czemu uzyskuje właściwą twardość, odporność i wagę. Ważnym elementem kamionki jest gładka, szklista powierzchnia. Uzyskiwana jest dzięki obecności minerałów sypkich lub soli kuchennej, którymi pokrywane jest naczynia podczas procesu wypalania. Dzięki tej warstwie naczynia z kamionki są nieprzesiąkalne oraz odporne na działanie kwasów. Materiał ten współgra z żywnością i wspomaga procesy fermentacji.


W ogóle warto wiedzieć, że naczynia kamionkowe znane są już od dawna. Kojarzone ze staropolskimi wyrobami, były bardzo popularne w Polsce w XVI wieku. Tutaj, w mieście Bolesławiec powstał pierwszy cech kamionkowy. Wiek później, miejsce to stało się wiodącym ośrodkiem produkcji kamionki na całym świecie. Z kolei ciekawostką jest fakt, że kamionka to nie tylko materiał na kubki, garnki czy beczki, ale także wspaniały surowiec do wyrobu rur hydraulicznych, płytek sanitarnych czy pojemników farmaceutycznych.


Dziś chyba w każdej kuchni, czerpiącej jeszcze z naczyń naszych babć, znajdziecie kubki, maselnice czy garnki do kiszenia.

Funkcje podstawowe kamionki

Obecnie garnek, beczki czy pokrywki z kamionki można kupić komercyjnie. Możliwość zrobienia własnych kiszonek w domu zyskuje coraz większą popularność, chociażby dlatego, że sami kontrolujemy cały proces i wiemy że nasze ulubione kiszone ogórki nie zawierają żadnej chemii czy ulepszaczy. Możliwości jest wiele - zrobienie ogórków, kiszonych ale także ogórków małosolnych, kiszonej kapusty, kiszonych warzyw.


Kamionka to materiał naturalny, dzięki czemu idealne nadaje się do przygotowywania potrwa bez konserwantów. Garnki z kamionki służą jednak nie tylko do samego kiszenia. Ponieważ świetnie izolują i chronią żywność przed czynnikami atmosferycznymi, mogą służyć do przechowywania smalcu, kapusty, produktów sypkich oraz płynnych (np. zupy lub wina). Mogą też służyć do peklowania mięsa.


Beczki z kamionki z wyżłobionymi krawędziami, stosowane z pokrywką, mogą być zamykane nawet hermetycznie. Do beczek wystarczy po zamknięciu wlać wodę, która tworzy pieczęć wodną (uszczelkę), która zamyka całość, odcina dopływ powietrza i uniemożliwia bakteriom dostanie się do środka. Dzięki temu, produkty trzymane w takiej beczce bardzo długo zachowują swoją świeżość.
W naczyniach kamionkowych można też pić grzane wino lub miód pitny, a także używać ich do gotowania potraw.

Zalety naczyń do kiszenia

Kamionka to wspaniały materiał uniwersalny. Jak wspomniano - służy do przygotowywania, kiszenia, przechowywania, gotowania. Garnki z kamionki są niezwykle funkcjonalne. Jeśli zdecydujesz się z nich gotować, możesz być pewien, że nic nie przywiera do dna, a ciepło zostanie zachowane tak długo, że nawet godzinę po zakończeniu gotowania, potrawa wciąż będzie ciepła!
Są to naczynia odporne na działanie wysokich temperatur, termoizolacyjne i odporne na działanie kwasów. Dzięki tym właściwościom, nie tylko ukisisz w nich ogórki, podasz grzane wino, ale także spokojnie możesz użyć garnków w piekarniku.


Mieszanka składników, z jakich są wykonane naczynia z kamionki, sprawiają, że jest ona odporna na uszkodzenia mechaniczne. To sprawia, że garnki z kamionki będziesz w powodzeniem używał długie lata.


Naczynia z kamionki są ekologiczne, nie wchodzą w interakcje z żywnością, potrawy nie tracą swoich walorów smakowych, a także są bezpieczne dla zdrowia. Spokojnie mogą służyć alergikom.
Prócz tego, że są praktyczne, naczynia te charakteryzuje też ładny wygląd. Są ponadczasowe i na pewno zwrócą uwagę twoich gości. Mogą też pełnić funkcje ozdobne, gdy zdecydujesz się je uwypuklić na półce w kuchni czy nawet salonie.

Sklep z garnkami

Beczki i garnki z kamionki kupisz w sklepie Univers24.pl posiadającym doświadczenie w sprzedaży produktów z kamionki. Pierwsze zakupy w Univers24 to czysta przyjemność i przygoda. Dostępne u nas produkty bazują na wyrobach z kamionki. Znajdziesz w naszym magazynie sklepu takie pozycje jak garnki hermetyczne, kamionkowe, pokrywy do garnków, donice i figury ceramiczne, a także beczki plastikowe, beczki na produkty spożywcze czy beczki LPDE.Nasza profesjonalna obsługa sprawi, że poczujesz się tu komfortowo. Zawsze chętnie doradzimy wybór najlepszych produktów.Nasz sklep oferuje ci szybkie, bezproblemowe zamówienia online, które realizujemy niezwłocznie i wysyłamy do ciebie wygodnie, pod wskazany adres. Już dziś sprawdź naszą ofertę na garnki z kamionki i ciesz się jej właściwościami tak, jak cieszyły się twoi przodkowie.

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 284

15 min
10
Desery Naleśniki al'a i Bounty

Naleśniki na słodko to zawsze pyszna propozycja Dziś zapraszam na pyszne cze...

Odsłon: 118

30 min
2
Desery Rogaliki budyniowe

Nic tak nie przypomina beztroskich chwil jak chrupiące rogaliki budyniowe, pr...

Odsłon: 9792

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8