Fot. 123RF/Picsel
Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak sytuacja ta z czasem się zmieniła, a brokuły zaczęły być przez Polaków chętnie hodowane i kupowane.
Brokuł - samo zdrowie
Brokułami powinny zainteresować się osoby walczące z nadciśnieniem tętniczym. Jedząc te warzywa, przyjmiemy sporą dawkę wyjątkowo cennego potasu. W 100 g ugotowanych brokułów znajdziemy aż 295 mg tej substancji, odpowiadającej za udrożnienie naczyń krwionośnych, przyśpieszenie wydalania sodu, a w efekcie także za obniżenie poziomu ciśnienia.
Jeśli pragniecie zadbać o swoje stawy i wzrok, brokuły są również doskonałym warzywem dla was. Dzięki dużej ilości witaminy C (200g tych warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę substancję) nasz organizm jest stymulowany do wytwarzania kolagenu. To właśnie on sprawia, że nasze stawy i ścięgna są w dobrej kondycji przez długi czas. Witamina C, a także zawarte w brokułach luteina, zeaksantyna oraz witamina B2 chronią nas również przed problemami ze wzrokiem, m.in. zwyrodnieniem plamki żółtej.
Co ważne, brokuły mają bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez przeszkód mogą je spożywać nawet osoby chore na cukrzycę. Zawarty w nich chrom pomaga regulować poziom cukru we krwi, utrzymując go na optymalnym poziomie. Z tego względu jedzenie brokułów poleca się także osobom zmagającym się z nadwagą.
Najlepsze sałatki z brokułami
Sposobów na zaserwowane brokułów jest co nie miara, jednak naukowcy zwracają uwage, że najlepszym rozwiązaniem jest niepoddawanie go jakiejkolwiek obróbce termicznej. Wszystko to ze względu na cenny sulforafan, który zaczyna tracić swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Badania wykazały, że osoby zjadające surowe brokuły przyswajają tę cenną substancję zdecydowanie szybciej i większych ilościach.
Warzywo to jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek. Jak je skomponować, aby były naprawdę smaczne? Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.
1. Brokułowa sałatka z czerwoną fasolą
Fot. Kasia882 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Surówka kalafiorowo-brokułowa
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Surówka z marchewki i brokuła
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kamamp na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sałatka z brokułem i kurczakiem
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka z brokułem i tortellini
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Trzyskładnikowa sałatka z tortellini
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Sałatka z białą fasolą i brokułem
Fot. Maciejmozejko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Sałatka makaronowa z kurczakiem i z brokułem
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie