Nie tylko w kieliszku... Czyli kilka pomysłów na dania z winem

We Francji do obiadu i kolacji koniecznie należy podać kieliszek różowego lub czerwonego wina, które nie tylko wzbogaca walory smakowe potrawy, ale także znakomicie wspomaga trawienie. Nie każdy jednak wie, że wino również idealnie sprawdzi się jako składnik różnego rodzaju posiłków.

Trudno wyobrazić sobie takie dania, jak Coq au vin, spaghetti Gordona Ramasay'a czy nasz słynny Polski bigos, bez dodatku wina, które znakomicie podkreśla ich smak i aromat.

Dzięki dodatkowi odrobiny alkoholu nasze potrawy mogą stać się bardziej kruche lub miękkie, soczyste, czy nawet bardziej pulchne! Musimy pamiętać tylko o dwóch ważnych kwestiach: wino dodajemy zawsze z umiarem i wybieramy to, które najbardziej nam smakuje - nie może ono być jednak najtańsze, ale też nie powinno być przesadnie drogie. Dlaczego? Tanie wino może całkowicie zepsuć smak naszej potrawy, a w najlepszym wypadku w ogóle nie wzbogacić jej walorów smakowych. Zbyt drogiego zaś poprostu szkoda. Zobaczcie jakie dania możemy przygotować z dodatkiem tego szlachetnego trunku. Wybierzcie to, które spodoba wam się najbardziej i gotujcie!

Dietetyczny gulasz z indyka


Co będzie ci potrzebne?

średnia cebula
3 ząbki czosnku
średnia cukinia
7 małych pieczarek
woreczek ryżu
250 g indyka
puszka krojonych pomidorów
150 ml wytrawnego czerwonego wina
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczarki i cebulę posiekaj. Mięso z indyka i cukinię pokrój w zgrabną kostkę. Indyka podsmaż na oleju. Następnie dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem przesmaż przez kilka minut.

Gdy białko mięsa się zetnie dodaj cukinię i pieczarki. Następnie wszystkie składniki zalej winem i poczekaj aż alkohol odparuje (kilka minut). Na samym końcu dodaj pomidory, przyprawy i ryż. Wszystko duś na wolnym ogniu przez około 30 minut.

Odpowiedz na pytanie i wygraj fantastyczne nagrody. Kliknij >>

Co będzie ci potrzebne?

1,5 kilograma świeżych małży
3 duże posiekane ząbki czosnku
3 szalotki
300 ml białego wytrawnego wina
pół kostki masła
przyprawy: pół pęczka natki pietruszki i bazylii

Sposób przygotowania:

Małże dokładnie oczyść ze wszystkich zanieczyszczeń pod bieżącą wodą.

Do dużego garnka dodaj odrobinę masła, podsmaż krótko szalotki i czosnek, dodaj wino. Wszystko razem zagotuj. Po chwili wrzuć małże. Garnek przykryj i zwiększ ogień. Gotuj do momentu aż wszystkie muszle się nie otworzą.

Na samym końcu dodaj resztę masła i posyp ziołami. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Odpowiedz na pytanie i wygraj fantastyczne nagrody. Kliknij >>

Co będzie ci potrzebne?

czekolada deserowa
100 ml czerwonego deserowego wina
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1 szklanka śmietanki 30%
kilka listków mięty
dwa garnki: jeden z gorącą wodą, drugi z zimną wodą z dodatkiem kostek lodu

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej* . Gdy masa zacznie stawać się gładka dodaj wodę, cukier i wino. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
W momencie, kiedy składniki dokładnie się ze sobą połączą, przełóż miskę do garnka z lodowatą wodą (tak aby nie dotykała dnem wody). Za pomocą miksera zacznij ubijać masę, następnie pozostaw ją do całkowitego ochłodzenia.

Gdy masa czekoladowa będzie się chłodzić, ubij śmietankę na sztywno. Kolejny krok to wymieszanie za pomocą silikonowej szpatułki, ubitej śmietany z czekoladą masą. Na samym końcu mus przełóż do kokilek i ozdób listkami mięty.

 

*na garnek z podgrzewającą się wodą postaw miskę z żaroodpornego naczynia, tak aby jej dno nie dotykało wody, dodaj czekoladę podzieloną na kostki i zacznij powoli rozpuszczać.

Odpowiedz na pytanie i wygraj fantastyczne nagrody. Kliknij >>

Co będzie ci potrzebne?

0,5 kg mielonego wołowego mięsa
300 ml wytrawnego czerwonego wina
100 ml mleka 3,2%
puszka krojonych pomidorów
300 g makaronu linguine
odrobina świeżo startego parmezanu do posypania
przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj według wytycznych na opakowaniu. W między czasie na odrobinie oleju podsmaż mięso, ale tylko do momentu ścięcia się białka, nie dłużej niż 7 minut.

o przesmażonego mięsa dodaj wino, gotuj do odparowania alkoholu. Następne dodaj mleko i wszystkie przyprawy prócz natki pietruszki. Duś całość przez około 10 minut. Na samym końcu posyp mięso natką pietruszki.

Makaron po ugotowaniu wymieszaj z sosem. Podawaj udekorowany startym na grubych oczkach parmezanem.

Odpowiedz na pytanie i wygraj fantastyczne nagrody. Kliknij >>

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 119

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 47

15 min
4
30 min
34

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2