Nietypowe zastosowania popularnych przypraw

Większość z tych przypraw z pewnością znajduje się w waszej kuchni. Dzięki nim potrawy zyskują wyjątkowy smak i aromat. Ale czy wiedzieliście, że na tym nie kończą się ich zastosowania?

Zarówno doświadczeni jak i poczatkujący kucharze z pewnością wiedzą jak istotnym składnikiem są przyprawy. Ich brak lub nadmiar mogą zadecydować o sukcesie lub kulinarnej porażce. Warto jednak wiedzieć, że niektóre przyprawy możemy wykorzystać także poza kuchnią. I w tym wypadku nie mamy na myśli ziołolecznictwa, a typowo domowe zastosowania.


1. Cynamon na mrówki

Cynamon ma wiele zaskakujących właściwości. Doskonale wpływa na nasz organizm, chroniąc przed wieloma chorobami. Jednak na tym nie kończą się jego zalety! Przyprawa ta doskonale sprawdzi się w walce z mrówkami, które maszerują po naszym domu. Chcąc się ich pozbyć wystarczy rozsypać trochę sproszkowanego cynamonu w miejscach, gdzie pojawiają się najczęściej. Mrówki znikną szybciej niż moglibyście to sobie wyobrazić.

W trosce o środowisko i domowy budżet, większość nas wykorzystuje ponownie różnego rodzaju słoiki, plastikowe pojemniki oraz butelki. Co jednak zrobić, gdy naczynie zaczyna niezbyt ładnie pachnieć lub w żaden sposób nie możemy pozbyć się z niego intensywnego zapachu produktów, które przechowywaliśmy w nim wcześniej? Nie musicie ich wyrzucać! Wystarczy, że wsypiecie do nich kilka łyżeczek ziaren gorczycy i pozostawicie na kilkanaście godzin. Brzydkie zapachy pozostaną tylko wspomnieniem.

Te niewielkie insekty nie są szkodliwe - nie gryzą ani nie przenoszą chorób, jednak z oczywistych względów ich obecność w mieszkaniu nie należy do najprzyjemniejszych, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że niektóre z nich mogą być naprawdę spore. W jaki sposób się ich pozbyć? Nie musicie sięgać po chemiczne środki - wystarczy w kilku miejscach rozłożyć małe torebki wypełnione szałwią, przyprawą do szarlotki lub wawrzynem. Rybiki bardzo nie lubią ich zapachu.

Czasem zdarza się tak, że po gotowaniu w naszym mieszkaniu jeszcze przez długi czas utrzymują się niezbyt przyjemne zapachy. Doskonale wiedzą o tym osoby, które często przygotowują kapustę, kalafiora, smażone ryby lub frytki. Co zrobić, jeśli nie mamy pod ręką odświeżacza powietrza? Okazuje się, że w prosty sposób możecie przygotować go z przypraw, które z pewnością znajdziecie w kuchennych szafkach. W tej roli świetnie sprawdzi się połączenie laski wanilii z cynamonem - wystarczy gotować je przez ok. pół godziny w garnku wypełnionym wodą, a po mieszkaniu rozniesie się cudowny zapach. Innym sposobem jest uprażenie na suchej patelni różnych przypraw. Możecie wykorzystać m.in. kardamon, anyż, ziele angielskie, liście laurowe lub zioła prowansalskie.

Sądziliście, że blaknięcie czarnych tkanin to naturalna kolej rzeczy, której nie da się w żaden sposób powstrzymać? Byliście w błędzie. Z pomocą przyjdzie wam czarny pieprz. Łyżeczka dodania do prania ochroni kolor waszych ulubionych ubrań. Jeśli przy okazji zachowacie kilka podstawowych zasad, dotyczących prania, możecie być pewni, że będą wyglądać jak nowe przez długie lata.

Weź udział w konkursie i wygraj fantastyczne nagrody. Kliknij!

Konkurs!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 58

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2