Do góry

Newsy

Odrobina Azji w kuchni

Kuchnia azjatycka podbija serca niesamowitymi kompozycjami przypraw i barw. Jest smaczna, sycąca, a bazowanie głównie na owocach i warzywach sprawia, że świetnie wpływa na organizm człowieka.

Fot. 123RF/Picsel

Poznaj pięć nietuzinkowych produktów kuchni azjatyckiej, które nie tylko podkręcą smak potraw, lecz także doskonale zadbają o zdrowie.

1. Trawa cytrynowa

Zwana także palczatką cytrynową. Posiada zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie, a także może stać się świetnym elementem dekoracyjnym ogrodu. Jej jadalną część stanowią bulwy i podstawy liści. Nadaje potrawom odświeżający, cytrynowo-imbirowy smak, mniej kwaśny od cytryny. Najczęściej jest używana do przyrządzenia pikantnych sosów, mięs, owoców morza, warzywnych curry czy sałatek. Stanowi dodatek ostro-kwaśnej zupy tajskiej Tom-yum. Trawę cytrynową można przyrządzać jak herbatę lub łączyć z innymi napojami.

Palczatka sprawdza się w leczeniu nadmiernej potliwości, przyspiesza przemianę materii, działa relaksująco, a także poprawia koncentrację. Wyciągi zaś zmniejszają stany zapalne skóry. Pozyskiwany z niej olejek cytronelowy stosuje się w przemyśle perfumeryjnym.

Badania wykazały, że trawa cytrynowa korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i glukozy we krwi. W związku z tym jest polecana osobom chorym na cukrzycę typu 2.

Pobierz aplikację smaker

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń