Orzechowe parzone Magdaleny

Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym.

Ciasto
250 ml wody
225 g masła
170 g mąki pszennej
szczypta soli
220 g orzechów laskowych
5 jaj

Krem
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
500 g serka mascarpone

Ganache
100 ml śmietany 30%
100 g mlecznej czekolady

Ozdoby
50 g gorzkiej czekolady
złote ozdoby cukrowe

Złożenie
kakao naturalne

Ciasto
Zagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i będzie łatwo odklejać się od garnka. Odstawić do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzać do 160°C. Orzechy laskowe wyłożyć na blachę i podpiec kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Zwiększyć temperaturę do 200°C. Chłodne ciasto wymieszać z jajkami. Na papierze do pieczenia narysować okrąg od tortownicy i nałożyć równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Każdą z blach piec osobno. Ostudzić na kratce.

Krem
W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną i gorzką czekoladę. Odstawić do przestygnięcia. Wystudzone orzechy obrać ze skórki, a następnie zmielić. Zmieszać z rozpuszczoną czekoladą i dodać serek mascarpone. Ubijać do uzyskania gładkiego kremu. Wstawić do lodówki.

Ganache
Podgrzać śmietanę i wrzucić połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia.

Ozdoby
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać ją na pergamin wedle fantazji i posypać złotymi ozdobami cukrowymi.

Złożenie
Na pierwszy kawałek ciasta wyłożyć krem, zostawiając kilka luk, w które należy wlać ganache. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i posypać kakao. Ozdobić kremem. Na szczycie położyć orzech laskowy i kawałeczki czekolady ze złotymi elementami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 63

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2