Osiem pomysłów na wykorzystanie fasolki szparagowej

Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne?

Fot. 123RF/Picsel

Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach fasolki znajduje się jedynie 32 kcal! Co więcej, naukowcom udało się dowieść, iż regularne spożywanie roślin strączkowych reguluje metabolizm oraz znacząco obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Fasolka wykorzystywana jest w medycynie dalekiego wschodu. Oprócz wymienionych właściwości zawiera mnóstwo witaminy PP, C, beta karotenu, magnezu, potasu i wapnia. Co ciekawe zielone strączki regulują poziom insuliny we krwi - tym samym są doskonałym uzupełnieniem leczenia cukrzycy.

Po fasolkę szparagową powinny sięgnąć także kobiety w ciąży. Jest to bowiem doskonałe źródło, tak ważnego dla przyszłych mam, kwasu foliowego. Chcąc zachować prozdrowotne właściwości fasolki szparagowej powinniśmy pamiętać, aby gotować bardzo krótko, a najlepiej na parze.

Brakuje ci pomysłu na wykorzystanie fasolki szparagowej? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.

1. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Fot. Dzi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fasolkę zwykle podajemy z dodatkiem bułki tartej i masła. W tej wersji wielu osobom zdążyła się już znudzić. Tymczasem wystarczy kilka prostych składników, aby zamienić ją w naprawdę ciekawe danie.

2. Fasolka szparagowa z krewetkami

Fasolka szparagowa z krewetkami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom krewetek. Musimy was jednak ostrzec: danie błyskawicznie znika z talerzy, a jego smak dosłownie uzależnia.

3. Fasolka szparagowa z kurkami

Fasolka szparagowa z kurkami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Niestety, sezon na kurki trwa bardzo krótko, dlatego warto dołożyć wszelkich starań, aby wykorzystać go jak najlepiej. Grzyby w tej wersji będą doskonałym dodatkiem do drobiu i cielęciny. Świetnie sprawdzą się również jako samodzielne danie.

Przepis na zapiekankę z fasolki szparagowej na INTERIA.TV.

4. Devolay z puree z fasolki szparagowej

Devolay z puree z fasolki szparagowej

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy pomyśleliście kiedyś o tym, aby przygotować puree z fasolki? Gwarantujemy, że jego smak bardzo pozytywnie was zaskoczy.

5. Sałatka z fasolki szparagowej i rzodkiewki

Sałatka z fasolki szparagowej i rzodkiewki

Fot. Smacznego na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kreatywne podejście do dobrze znanych nam składników może zaowocować naprawdę zaskakującymi posiłkami. Kto by pomyślał, że z niepozornej fasolki da się wyczarować aż tak smaczną sałatkę?

6. Zupa krem z żółtej fasolki szparagowej

Zupa krem z żółtej fasolki szparagowej

Fot. Ekspansja-smaku na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli kupione przez was strączki stracą swoją jędrność i atrakcyjny wygląd, możecie z powodzeniem przerobić je na bardzo smaczną zupę. Możemy się założyć, że nie raz powrócicie do tego przepisu.

Najlepszy przepis na fasolkę szparagową na INTERIA.TV.

7. Orientalna fasolka szparagowa

Orientalna fasolka szparagowa

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Miłośnicy orientalnej kuchni powinni koniecznie wypróbować ten przepis. Mamy przeczucie, że już nigdy nie zjecie fasolki w innej wersji.

8. Zapiekanka z fasolki szparagowej

Zapiekanka z fasolki szparagowej

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ziemniaki, fasolka i mięso - brzmi jak smaczny obiad, co nie? Skorzystajcie z porad naszej użytkowniczki, a w kilka minut wyczarujecie pyszną zapiekankę.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 3170

60 min
11
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 715

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1