Pięć powodów, dla których warto jeść brukselkę

Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo.

Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy, gdy okazuje się, że pogardzane warzywo może doskonale wpływać na nasze zdrowie. Dlaczego powinniśmy polubić brukselkę? Przeczytajcie i sami zdecydujcie, czy warto.


1. Brukselka to świetne źródło witamin

Różnego rodzaju substancji odżywczych znajdziemy w tym warzywie co nie miara. Wśród nich znajdują się m.in. witaminy z grupy B, witamina A, E, H oraz K. Co ciekawe, wystarczy zaledwie 150g brukselki, aby w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Ponadto, jedząc to warzywo dostarczymy do organizmu porcję cynku, manganu, fosforu, sodu, żelaza, potasu oraz wapnia.

Pobierz aplikację smaker

Jedząc brukselkę, dostarczymy do naszego organizmu solidną dawkę beta-karotenu, który następnie zostanie zamieniony w witaminę A. Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, jednocześnie chroniąc go przed schorzeniami spojówek oraz rogówek. Dodatkowo, beta-karoten ma doskonały wpływ na kondycję naszej skóry.

Warzywo to zawiera w sobie wyjątkowe związki azotowe, które odpowiadają za przemianę estrogenu oraz wydalenie jego nadmiaru z organizmu. W ten sposób znacząco obniża się ryzyko wystąpienia nowotworów macicy, jajników oraz piersi. Ponadto, zawarte w brukselce chlorofil, glukozynolaty i karotenoidy zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego oraz żołądka.

Pobierz aplikację smaker

W tym niepozornym warzywie znajdziemy całkiem sporą ilość witaminy B1. Powinniśmy dbać o odpowiedni poziom tej substancji w naszym organizmie, gdyż jej niedobory mogą prowadzić do zaburzenia czynności układu nerwowego - osłabienia, przewlekłego zmęczenia, zaburzeń pamięci, problemów z koncentracją, a w skrajnych przypadkach nawet do depresji.

Jeśli staracie się zrzucić kilka zbędnych kilogramów, brukselka może być fantastycznym uzupełnieniem waszej diety. 100 g tego warzywa to zaledwie 30 kcal, dlatego też możemy spożywać je bez większych wyrzutów sumienia. Co więcej, brukselka zwiera w sobie także błonnik, odpowiedzialny za regulowanie trawienia, obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz długotrwałe uczucie sytości.

Pobierz aplikację smaker

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 124

15 min
5
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 206

60 min
8
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 819

15 min
21
Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 500

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4