Wiele słyszy się o toksynach, które gromadzą się w naszym organizmie. O ich odkładanie jest szczególnie łatwo, gdy się stresujemy, jemy niezdrowo, pijemy sporo alkoholu oraz nie mamy czasu na sport ani odpoczynek. Pozostawanie w naszym ciele szkodliwych substancji jest również skutkiem ubocznym przyjmowanych leków. Zazwyczaj wątroba radzi sobie z ich eliminacją, jednak gdy niesprzyjające czynniki się nałożą, możemy poczuć nieprzyjemne skutki związane z niewydolnością tego organu.
Zbyt duże obciążenie wątroby może spowodować długotrwałe przemęczenie oraz złe samopoczucie. Co więcej, zalegające w organizmie toksyny mogą stać się przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych, zmian skórnych oraz stanów zapalnych. Jeśli taka sytuacja będzie utrzymywać się dłużej, może doprowadzić do znacznie poważniejszych chorób. Warto zapobiec takiej sytuacji, włączając do jadłospisu produkty, które naturalnie odciążą wątrobę i pomogą jej w oczyszczeniu się z toksyn. Oto kilka z nich.
1. Zielone warzywa
Chlorofil zawarty we wszelkiego rodzaju zielonych warzywach, to prawdziwe wybawienie dla naszej wątroby. Ułatwia on oczyszczanie krwi oraz sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Dzięki niemu pozbędziemy się z naszego ciała metali ciężkich, pestycydów oraz innych szkodliwych substancji chemicznych. Sałaty, szpinak, jarmuż, czy też ogórki powinny na stałe zagościć w naszym menu, gdyż dostarczają nam mnóstwa cennych substancji odżywczych, wzbogacających nasz organizm, oczyszczając go oraz usprawniając jego funkcjonowanie.
Zobacz też: 10 produktów, które obniżają cholesterol
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty i limonki - wszystkie te owoce wspomagają naturalne procesy oczyszczania organizmu. Wszystko to za sprawą zawartych w nich przeciwutleniaczy oraz witaminy C. Dzięki nim zostaje pobudzone wytwarzanie enzymów, wspomagających pracę wątroby. Włączenie ich do naszej diety spowoduje, że toksyny będą znacznie szybciej usunięte z organizmu, a my będziemy czuć się zdecydowanie lepiej.
Zobacz też: 7 zaskakujących właściwości grejpfruta!
Wiele osób traktuje buraki, jako banalny dodatek do obiadu, który w niewielkim stopniu wpływa na kondycję naszego organizmu. Nic bardziej mylnego! Włączenie buraczków do diety, to jeden z najprostszych i najtańszych sposobów na zapewnienie sobie długiego zdrowia. Podobnie jak w przypadku omawianych wcześniej cytrusów, znajdziemy w nich bardzo dużo cennych przeciwutleniaczy oraz substancji odżywczych, dzięki którym nasza wątrobą będzie pracować wydajniej, a wszelkie toksyny zostaną szybciej usunięte z naszego organizmu. Warzywa te rewelacyjnie wpływają na nasz układ trawienny, obniżają ciśnienie, a jednocześnie znacząco wspierają naszą odporność.
Zobacz też: Burak jakiego nie znacie!
W ostatnim czasie czosnek zyskuje coraz lepszą renomę. Już nie kojarzymy go jedynie z brzydkim oddechem i ciężkim do usunięcia z rąk zapachem. Doceniamy jego właściwości lecznicze i bardzo często stosujemy go jako naturalny antybiotyk. Ale czy wiedzieliście, że dzięki niemu poradzimy sobie nie tylko z grypą, ale także z problemami wątrobowymi? Zawarte w nim związki siarki (odpowiadające również za jego silny aromat) aktywizują enzymy, ułatwiające usuwanie toksyn z organizmu. Ponadto, czosnek jest także doskonałym źródłem selenu i allicyny. Substancje te chronią wątrobę przed uszkodzeniami oraz regulują jej pracę.
Zobacz też: 10 szokujących faktów o czosnku
Ten kto sądził, że kurkumę wyróżnia jedynie jej intensywny kolor, był w ogromnym błędzie. To jedna z tych przypraw, które rewelacyjnie wpływają na pracę wątroby, sprzyjając jej regeneracji tego organu oraz regulując jego pracę. Kurkuma stanowi wspaniałe źródło antyoksydantów, które pomagają w usuwaniu toksyn z naszego organizmu. Jeśli zaczniecie dodawać ją do przygotowywanych przez was potraw, możecie być pewni, że wasza wątrobą będzie wam za to wdzięczna.
Zobacz też: Czy znasz te naturalne spalacze tłuszczu?
Zieloną herbatę okrzyknięto najzdrowszym napojem świata. Entuzjaści zdrowego odżywania już od bardzo dawna rozpoczynają dzień filiżanką takiego naparu. Okazuje się, że taka praktyka może nam wyjść jedynie na dobre, gdyż lecznicze właściwości tego napoju są wręcz nieprzeciętne. Poza oczyszczającymi organizm antyoksydantami, znajdziemy w niej również katechiny, które mają doskonały wpływ na funkcjonowanie wątroby. Dzięki nim praca tego organu zostaje wyregulowana, a odkładający się w nim tłuszcz jest likwidowany. Aby w pełni odczuć pozytywny wpływ zielonej herbaty na nasze zdrowie, specjaliści zalecają picie co najmniej trzej filiżanek naparu w ciągu dnia.
Zobacz też: Zielona herbata a odchudzanie
Niektórzy z nas unikają jedzenia awokado ze względu na zawarty w nim tłuszcz. Nie ma się jednak czego obawiać, gdyż są to zdrowe tłuszcze omega-3, które są niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Co więcej, badania wykazały, że owoc ten doskonale chroni wątrobę przed uszkodzeniami i zapewnia jej prawidłowe funkcjonowanie.
Zobacz też: Tajemnica awokado
Zobacz też: Przekąski, które bez obaw można jeść wieczorem