Przepisy pachnące kardamonem

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak.

Fot. 123RF/Picsel

Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania potwierdzają jego właściwości.

Najczęściej spotykany jest kardamon zielony, ale istnieje też odmiana czarna (nazywana brązową, białą lub czerwoną). Bywa nazywany królową przypraw. Już odrobina tego egzotycznego proszku może znacząco zmienić smak potrawy, dlatego powinniśmy uważać, dodając go do potraw.

Naturalny afrodyzjak

Kardamon zmniejsza nadciśnienie, które może być przyczyną obniżenia libido zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

Po przyjmowaniu 3 gramów kardamonu dziennie (w dwóch dawkach) przez 3 miesiące, bez zmian pozostał ich profil lipidowy, ale ciśnienie spadło i nie było żadnych efektów ubocznych, a sami badani czuli się dobrze. 3 gramy kardamonu to niecała łyżeczka tej przyprawy.

Związki chemiczne zawarte w kardamonie pobudzają również krążenie krwi, dzięki czemu tę przyprawę uznaje się za bardzo silny afrodyzjak.

Właściwości lecznicze

Kardamon ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także przeciwzapalne. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują także działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników.

Lecznicze właściwości tej przyprawy docenili już starożytni, którzy zalecali spożywanie jej w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, zatruć oraz przeziębień. W tradycyjnej medycynie Azji Południowej stosuje się go w leczeniu infekcji dziąseł i gardła, a także w przypadku kamieni nerkowych. W tradycyjnej medycynie chińskiej jest natomiast środkiem na niestrawność.

Kardamon w kuchni

Kardamon, ze swoim korzennym aromatem, świetnie nadaje się do słodkich deserów, ale jest także idealnym dodatkiem do rozgrzewających napojów, kawy czy nawet mięs. Doskonale sprawdzi się w roli dodatku do dań kuchni indyjskiej oraz skandynawskiej. Jeśli brakuje ci pomysłów na wykorzystanie tej przyprawy, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników.

 

1. Imbirowo-kardamonowe ciasto z gruszką

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Kardamonowy kurczak z kaszą gryczaną

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Waniliowo-kardamonowy sernik z toffi

Fot. MagdaKucharzy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Proste ciasto ze śliwkami i kardamonem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Ciasteczka kokosowo-kakaowe z kardamonem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Kawa z kardamonem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4