Fot. 123RF/Picsel
Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania potwierdzają jego właściwości.
Najczęściej spotykany jest kardamon zielony, ale istnieje też odmiana czarna (nazywana brązową, białą lub czerwoną). Bywa nazywany królową przypraw. Już odrobina tego egzotycznego proszku może znacząco zmienić smak potrawy, dlatego powinniśmy uważać, dodając go do potraw.
Naturalny afrodyzjak

Kardamon zmniejsza nadciśnienie, które może być przyczyną obniżenia libido zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.
Po przyjmowaniu 3 gramów kardamonu dziennie (w dwóch dawkach) przez 3 miesiące, bez zmian pozostał ich profil lipidowy, ale ciśnienie spadło i nie było żadnych efektów ubocznych, a sami badani czuli się dobrze. 3 gramy kardamonu to niecała łyżeczka tej przyprawy.
Związki chemiczne zawarte w kardamonie pobudzają również krążenie krwi, dzięki czemu tę przyprawę uznaje się za bardzo silny afrodyzjak.
Właściwości lecznicze
Kardamon ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także przeciwzapalne. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują także działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników.
Lecznicze właściwości tej przyprawy docenili już starożytni, którzy zalecali spożywanie jej w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, zatruć oraz przeziębień. W tradycyjnej medycynie Azji Południowej stosuje się go w leczeniu infekcji dziąseł i gardła, a także w przypadku kamieni nerkowych. W tradycyjnej medycynie chińskiej jest natomiast środkiem na niestrawność.
Kardamon w kuchni
Kardamon, ze swoim korzennym aromatem, świetnie nadaje się do słodkich deserów, ale jest także idealnym dodatkiem do rozgrzewających napojów, kawy czy nawet mięs. Doskonale sprawdzi się w roli dodatku do dań kuchni indyjskiej oraz skandynawskiej. Jeśli brakuje ci pomysłów na wykorzystanie tej przyprawy, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników.
1. Imbirowo-kardamonowe ciasto z gruszką
Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
2. Kardamonowy kurczak z kaszą gryczaną
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
3. Waniliowo-kardamonowy sernik z toffi
Fot. MagdaKucharzy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
4. Proste ciasto ze śliwkami i kardamonem
Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
5. Ciasteczka kokosowo-kakaowe z kardamonem
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.