Przez żołądek do serca – przepisy na pyszne walentynkowe śniadanie i nie tylko

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami…W święto zakochanych chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę? Przygotuj jej śniadanie od serca tak, aby ten szczególny dzień zaczęła z uśmiechem na twarzy!

Fot. materiały prasowe

Śniadanie podane do łóżka to z pewnością jedna z przyjemniejszych niespodzianek, jakie możesz sprawić swojemu partnerowi w Dzień Zakochanych, ale i nie tylko. Wspólne poranki przy pysznych potrawach mogą stać się waszą ulubioną, poranną czynnością. Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę kulinarnymi umiejętnościami i przygotować jej coś pysznego? Przedstawiamy trzy proste przepisy na smaczne i efektowne śniadanie. Co więcej, każdy z tych produktów na pewno znajdziesz w lodówce czy domowej spiżarni!

Parówki w kształcie serduszek (czas przygotowania: 15 min)

Składniki:

  • Parówki (np. Dobropolanki JBB Bałdyga)
  • 3 jajka
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Parówkę przetnij wzdłuż niemal całą, zwiń do zewnątrz i zepnij wykałaczką - w taki sposób powstanie kształt serca. Patelnie rozgrzej i obsmaż delikatnie parówkę z każdej strony. Następnie w środek wbij jajko, przypraw solą i pieprzem do smaku. Smaż na małym ogniu do ścięcia się jajka. Na koniec posyp szczypiorkiem.
Muffinki z szynką (czas przygotowania: 30 min)

Fot. materiały prasowe

  • Składniki:
  • Szynka (np. Biebrzówka JBB Bałdyga)
  • 4 jajka
  • Suszone pomidory
  • Kiełki
  • Sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Szynkę pokrój w cienkie plasterki. Foremkę na muffinki nasmaruj oliwą i wyłóż plastrami szynki. Na szynce ułóż pokrojone suszone pomidory. Następnie do każdej foremki wbij po jednym jajku. Dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Gotowe muffinki przystrój kiełkami.
Poranne placuszki (czas przygotowania: 45 min)

Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • Parówki (np. Dobropolanki JBB Bałdyga)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżeczek mąki
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • 5 dag żółtego sera
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Parówki pokrój w małe plasterki, a czerwoną paprykę w kostkę. Do mleka dodaj jajko i wymieszaj. Pokrój pietruszkę. Następnie ser żółty zetrzyj na tarce. Do wymieszanego mleka z jajkiem dodaj mąkę, sól i pieprz. Do ciasta dodaj parówki, paprykę, ser, pietruszkę i wymieszaj wszystkie składniki. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.

Wyjątkowego poranka i smacznego śniadania!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 131

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2