Redakcja testuje Monsieur Cuisine Plus Silvercres

Od 8 października w sieci Lidl w sprzedaży jest wielofunkcyjne urządzenie kuchenne Monsieur Cuisine Plus marki Silvercres. Jak wiele czasu i pracy można dzięki niemu zaoszczędzić? Sprawdziliśmy to.

Monsieur Cuisine Plus Silvercres Łączy funkcje aż 9 różnych maszyn. Umożliwia tym samym: „smażenie, gotowanie, w tym gotowanie na parze, ubijanie, rozdrabnianie i siekanie, miksowanie, mieszanie, blendowanie oraz ważenie. Sprzęt posiada moc 800 W (miksowanie) oraz 1000 W (gotowanie). Dzięki temu idealnie nadaje się do przygotowywania słodkich ciast, kremowych i delikatnych zup, energetycznych oraz orzeźwiających smoothies, konfitur czy sosów".

W zestawie znajduje się: 2,2 l pojemnik ze stali szlachetnej do miksowania składników, wkładka z ostrzami do siekania, wkład do gotowania na parze, nasadka do mieszania oraz zintegrowana waga kuchenna. Urządzenie posiada czytelny wyświetlacz LCD, wskazujący czas, prędkość i temperaturę.

Fot. Lidl

Testy na placuszkach

Do wypróbowania jak największej skali możliwości „Pana Kucharza" wybrałam przepis z dołączonej do niego książki „Gotowanie z robotem kuchennym Monsieur Cuisine" - na placuszki marchewkowe z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi.

Producent zaleca mielenie takich składników jako orzechy czy czekolada na początku gotowania, kiedy to pojemnik miksujący jest jeszcze suchy i chłodny - wykonałam tę czynność jako pierwszą. Do misy zaopatrzonej w ostrze wsypałam zgodną z przepisem ilość orzechów laskowych. Po ok. 4 sekundach mielenia przy prędkości 7 (w 10-stopniowej skali) otrzymałam idealnie rozdrobniony produkt.

Po przesypaniu orzechów i przetarciu misy (tu duży plus - ostrza z wewnątrz pojemnika możemy bardzo łatwo wymontować, a powierzchnia misy czyści się bez problemu) przygotowałam do siekania marchewkę oraz cebulę. Robot zajął się tym równie sprawnie, tym razem przy mniejszej prędkości. Do tak przygotowanych składników dodałam masło i nastawiłam urządzenie na funkcję ROAST „przypiekanie". Dusiłam je przez około 3 minuty. Dodałam kolejne składniki, doprawiłam, a następnie na wyświetlaczu ustawiłam temperaturę 90 stopni (skala jaką dysponujemy to 37-130 stopni Celsjusza). Po około 15 minutach warzywa były gotowe.

Kolejnym etapem przygotowania potrawy było miksowanie składników na puree. To dla mnie ważny sprawdzian - zazwyczaj puree przyrządzam używając blendera. Często nie jestem zadowolona z jego konsystencji, więc kończy się na przecieraniu pozostałych warzyw ręcznie - przez sitko. No i trwa to wieki. W Monsieur Cuisine przygotowanie jedwabiście gładkiego puree zajmuje... minutę. Minusem jest podskakiwanie urządzenia podczas pracy - przy maksymalnej prędkości trzeba je przytrzymać.

Do uzyskanego pure dosypałam płatki owsiane, które wymieszałam przy pomocy łopatki ustawiając funkcję KNEAD „ugniatanie". Masa gotowa była po około 1,5 minuty.

Masę na placuszki faktycznie wykonałam w jednym urządzeniu nie brudząc miksera, blendera i patelni.

Z tak przygotowanej masy formujemy placuszki, panierujemy je orzechami i zapiekamy w piekarniku. Szkoda, że testowane urządzenie nie posiada funkcji piekarnika - byłoby jeszcze fajniejsze!

Domowy majonez i ryba na parze

Zachęcona kolejnym przepisem z książki ukręciłam pierwszy raz samodzielnie majonez. Do misy wbiłam dwa żółtka, dodałam szklankę oleju, ćwierć łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, łyżeczkę musztardy i łyżkę octu. Na ostrze zamontowane w pojemniku miksującym nałożyłam nakładkę mieszającą, następnie nastawiłam prędkość urządzenia na 3 (prędkość maksymalna przy użyciu tej nakładki to 4). Po około 4 minutach miałam gotowy, domowy majonez.

Monsieur Cuisine przyda się również, kiedy chcemy przygotować lekkie potrawy - między innymi dzięki funkcji gotowania na parze. Jako że posiada on podwójny pojemnik, który sprawnie montujemy na misie miksującej, możemy za jednym razem przygotować pyszne, a co najważniejsze zdrowe danie. Równocześnie w jednej komorze może się gotować ryba, w drugiej warzywa.

Fot. Lidl

Oprócz niezaprzeczalnych oszczędności czasu na siekanie, miksowanie, mieszanie i doglądanie tworzonych przy pomocy robota Silvercres potraw, są jeszcze te związane z jego czyszczeniem. Wszystkie elementy, choć nie są trudne do samodzielnego wyczyszczenia, można myć w zmywarce. Wyjątkiem jest misa miksująca, którą po łatwym usunięciu noży możemy po prostu przepłukać pod bieżącą wodą.

Cena Monsieur Cuisine Plus Silvercres to 888 zł. Produkt dostępny jest w sieci sklepów Lidl.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 60

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2