Fot. 123RF/Picsel
1. Niższy cholesterol i zdrowe serce
Regularne spożywanie grejpfruta bardzo korzystnie wpływa na serce. Pektyny zawarte w tym owocu obniżają cholesterol oraz działają neutralizująco na złogi znajdujące się w naczyniach. Dodatkowo związki występujące w grejpfrucie mogą powodować zmniejszenie zmian miażdżycowych oraz pozytywnie wpływać na tętnice i żyły w organizmie.
Oprócz miąższu należy jeść również białą skórkę, w której znajdują się pektyny i błonnik.
2. Grejpfrut vs. cukrzyca
Grejpfrut spowalnia przyswajanie substancji odżywczych, które znajdują się w pokarmach, przez co poziom cukru rośnie powoli, a poczucie sytości utrzymuje się długo. Dodatkowo owoc ten ma niski indeks glikemiczny, stymuluje wydzielanie insuliny z trzustki oraz obniża poziom glukozy we krwi.
Grejpfrut jest zalecany osobom cierpiącym na cukrzycę, jak i w profilaktyce przeciwcukrzycowej.
3. Odporność
Grejpfruty są doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa na lepszą odporność. Jedząc grejpfruta nie należy go obierać zbyt dokładnie, ponieważ w białej skórce znajdują się flawonoidy, które pomagają w lepszym przyswajaniu tej cennej witaminy.
4. Na artretyzm
Grejpfrut, oprócz witamin i składników mineralnych, zawiera również wiele innych substancji, które pomagają w zwalczaniu różnego rodzaju dolegliwości. Jednym z takich składników jest zawarty w owocu kwas salicylowy, który zapobiega artretyzmowi. Regularne picie świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta zapobiegnie rozwijaniu się choroby.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.
Co miesiąc nowa szansa na nagrody!
5. Na przekór rakowi
Owoce grejpfruta zawierają likopen, jeden ze znanych antyoksydantów. Zapobiega on rakowi, ponieważ niszczy zwiększające ryzyko tej choroby wolne rodniki. W owocu znajdują się również witaminy A i C, które wspomagają działania likopenu.
6. Walka z kilogramami
Grejpfrut jest jednym z najlepszych naturalnych produktów, które pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami. Owoc zawiera enzymy, które pomagają spalić tłuszcz oraz poprawiają metabolizm. Codzienne picie soku z grejpfruta lub jedzenie świeżego owocu pozwoli szybko cieszyć się ładną sylwetką.
Grejpfrut jest owocem niskokalorycznym, a w 90 proc. składa się z wody, co oznacza, że można go jeść właściwie bez ograniczeń.
7. Na nerki i wątrobę
Regularne picie świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta dobroczynnie wpływa na wątrobę oraz nerki. Sok jest bardzo moczopędny, przez co pomaga w szybkim pozbyciu się z organizmu zalegających substancji. Dodatkowo grejpfrut jest źródłem flawonoidów, które skutecznie walczą z toksynami w wątrobie.
Na grejpfruta - lub sok grejpfrutowy - powinny uważać osoby zażywające jakiekolwiek leki. Substancje zawarte w tym owocu znacznie zwiększają działanie wielu leków, co może prowadzić do różnych komplikacji.