Dania jednogarnkowe

Siedem zaskakujących właściwości grejpfruta

Grejpfrut, nazywany czasem rajskim owocem, jest naszym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie i urodę. Jest krzyżówką pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską, ma różne odmiany i bardzo charakterystyczny, gorzko-kwaskowaty smak.

Fot. 123RF/Picsel

1. Niższy cholesterol i zdrowe serce

Regularne spożywanie grejpfruta bardzo korzystnie wpływa na serce. Pektyny zawarte w tym owocu obniżają cholesterol oraz działają neutralizująco na złogi znajdujące się w naczyniach. Dodatkowo związki występujące w grejpfrucie mogą powodować zmniejszenie zmian miażdżycowych oraz pozytywnie wpływać na tętnice i żyły w organizmie.

Oprócz miąższu należy jeść również białą skórkę, w której znajdują się pektyny i błonnik.

Pobierz aplikację smaker

2. Grejpfrut vs. cukrzyca

Grejpfrut spowalnia przyswajanie substancji odżywczych, które znajdują się w pokarmach, przez co poziom cukru rośnie powoli, a poczucie sytości utrzymuje się długo. Dodatkowo owoc ten ma niski indeks glikemiczny, stymuluje wydzielanie insuliny z trzustki oraz obniża poziom glukozy we krwi.

Grejpfrut jest zalecany osobom cierpiącym na cukrzycę, jak i w profilaktyce przeciwcukrzycowej.

3. Odporność

Grejpfruty są doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa na lepszą odporność. Jedząc grejpfruta nie należy go obierać zbyt dokładnie, ponieważ w białej skórce znajdują się flawonoidy, które pomagają w lepszym przyswajaniu tej cennej witaminy.

4. Na artretyzm

Grejpfrut, oprócz witamin i składników mineralnych, zawiera również wiele innych substancji, które pomagają w zwalczaniu różnego rodzaju dolegliwości. Jednym z takich składników jest zawarty w owocu kwas salicylowy, który zapobiega artretyzmowi. Regularne picie świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta zapobiegnie rozwijaniu się choroby.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

5. Na przekór rakowi

Owoce grejpfruta zawierają likopen, jeden ze znanych antyoksydantów. Zapobiega on rakowi, ponieważ niszczy zwiększające ryzyko tej choroby wolne rodniki. W owocu znajdują się również witaminy A i C, które wspomagają działania likopenu.

6. Walka z kilogramami

Grejpfrut jest jednym z najlepszych naturalnych produktów, które pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami. Owoc zawiera enzymy, które pomagają spalić tłuszcz oraz poprawiają metabolizm. Codzienne picie soku z grejpfruta lub jedzenie świeżego owocu pozwoli szybko cieszyć się ładną sylwetką.

Grejpfrut jest owocem niskokalorycznym, a w 90 proc. składa się z wody, co oznacza, że można go jeść właściwie bez ograniczeń.

7. Na nerki i wątrobę

Regularne picie świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta dobroczynnie wpływa na wątrobę oraz nerki. Sok jest bardzo moczopędny, przez co pomaga w szybkim pozbyciu się z organizmu zalegających substancji. Dodatkowo grejpfrut jest źródłem flawonoidów, które skutecznie walczą z toksynami w wątrobie.

Na grejpfruta - lub sok grejpfrutowy - powinny uważać osoby zażywające jakiekolwiek leki. Substancje zawarte w tym owocu znacznie zwiększają działanie wielu leków, co może prowadzić do różnych komplikacji.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotleciki Szu Szu

Przepis na kotleciki Szu Szu to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad,...

Odsłon: 951

60 min
2
30 min
0
Zupy kartoflanka

Zupka kartoflanka to taka zupka, po której zjedzeniu nie potrzebujemy już dru...

Odsłon: 123

>60 min
3
Zupy Krem z dyni

Nic tak nie kojarzy się z naszą polską jesienią, jak dynia. Ten cudowny, rozg...

Odsłon: 129

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

1
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

7
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5
Informacje Jaka kawa jest najzdrowsza? Poznaj zalety różnych rodzajów kawy

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznego naparu. Jednak n...

0