Do góry

Newsy

Smażone warzywa są zdrowsze niż gotowane?

Gotowanie warzyw wydaje się jedną z najzdrowszych form ich przygotowywania. Jednak najnowsze wyniki badań rzucają nowe światło na ten pogląd. Okazuje się bowiem, że znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu może być ich… smażenie!

Fot. 123RF

Zazwyczaj, gdy chcemy przygotować naprawdę zdrowy posiłek, rezygnujemy ze smażenia potraw, decydując się na ich gotowanie lub pieczenie. W końcu cóż mogłoby być zdrowszego niż porcja warzyw ugotowanych na parze? Okazuje się jednak, że niektórzy naukowcy mają na ten temat inne zdanie, twierdząc, iż to właśnie smażenie może okazać się najzdrowszą formą przygotowywania pełnowartościowych posiłków.

Zespół hiszpańskich badaczy postawił dosyć kontrowersyjną tezę, jakoby smażenie warzyw było dla nas zdrowsze niż ich gotowanie. Niespodziewanie, przeprowadzone eksperymenty tylko ją potwierdziły. Jedynym warunkiem jest jednak wykorzystanie do smażenia oliwy z oliwek.

Aby dojść do tych wniosków naukowcy porównali ze sobą trzy metody przygotowywania potraw: gotowanie w wodzie, smażenie na oliwie z oliwek oraz gotowanie z użyciem mieszanki wody i oliwy. Tymi sposobami ugotowano takie same porcje różnych warzyw, począwszy od pomidorów, a na ziemniakach i bakłażanach kończąc. Następnie każdą z próbek zbadano pod kątem zawartości fenoli oraz przeciwutleniaczy.

Zobacz też: Jaki olej nadaje się do smażenia? Kliknij!

Jaki olej nadaje się do smażenia?

Wyniki badań potwierdzają, że szybkie podsmażenie warzyw na patelni pozwala zwiększyć ilość fenoli oraz wzmocnić właściwości antyoksydacyjne zawartych w nich substancji. Takiego efektu nie uzyskamy gotując warzywa w wodzie lub w mieszaninie wody i oliwy. Jest to niezwykle cenna informacja, gdyż substancje te mają bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się komórek oraz mają udowodnione działanie antynowotworowe. Z kolei fenole uznaje się za bardzo pomocne w profilaktyce wielu przewlekłych chorób takich jak np. cukrzyca lub zwyrodnienie plamki żółtej. Ponadto, udowodniono także, iż fenole działają wzmacniająco na połączenia neuronowe, dzięki czemu mogą zapobiegać m.in. chorobie Alzheimera.

Faktem jest, że wykorzystanie oliwy do przygotowywania potraw zwiększa nieco ich kaloryczność, jednak jeżeli zastosujemy jej niewielką ilość, nie powinno to wpłynąć negatywnie na naszą sylwetkę. Z kolei korzyści płynące z większej ilości fenoli i antyoksydantów w naszej diecie są właściwie nie do przecenienia. Unikajmy za to smażenia warzyw w głębokim tłuszczu.

Wybierając oliwę do smażenia musimy koniecznie zwrócić uwagę na to, czy produkt, na który chcemy się zdecydować, nadaje się do takiego wykorzystania. W tym wypadku kluczowa jest tzw. temperatura dymienia - im wyższa, tym dłużej możemy smażyć na danym tłuszczu.

Warto zapamiętać, że oliwa z oliwek nadaje się jedynie do krótkiej obróbki, gdyż jej temperatura dymienia jest relatywnie niska i w zależności od producenta waha się od 130 do 180 stopni. Po przekroczeniu tego progu, tłuszcz zacznie się palić, a na naszej patelni zaczną wytwarzać się szkodliwe dla zdrowia substancje.

Zobacz też: Tłusty Czwartek w wersji fit. Przepisy na dietetyczne desery. Kliknij!

Tłusty Czwartek w wersji fit. Przepisy na dietetyczne desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń