Soki - samo zdrowie

Soki kojarzą nam się z bogactwem smaków i zapachów, zamkniętym w kartonie. Dziś możemy cieszyć się również świeżymi sokami, stanowiącymi koncentrat zdrowia.

Fot. 123RF/Picsel

Obecnie możemy wybierać do woli w różnego rodzaju sokach, nektarach i napojach, których pełno jest na sklepowych półkach. Soki to napoje wytwarzane z owoców - jeśli chcemy kupić prawdziwy sok, musimy na kartonie szukać informacji, iż jest on w 100% wytwarzany z owoców. Soki takie zabezpieczone są przed zepsuciem przez pasteryzację, czyli szybkie podgrzanie soku, po to, aby zniszczyć znajdujące się z nim drobnoustroje.

Nektary i napoje dostępne na rynku to nic innego jak rozcieńczone soki owocowe, z dodatkiem wody, cukru, i barwników. Zazwyczaj są one bardzo słodkie, i zamiast zaspokajać nasze pragnienie, tylko je pobudzają. Lepiej ich unikać, gdyż są kaloryczne i mają niewiele wartości odżywczych.

Sok z trawy

Prawdziwe soki natomiast to źródło wielu witamin, przede wszystkim witaminy C. Soki z kartonu również są w nią bogate, ale najlepsze są świeże, prosto z owoców. Obecnie w sklepach możemy kupić świeżo wyciśnięte soki w małych butelkach - należy szukać ich w lodówkach, a w większych marketach często możemy spotkać specjalne stoiska gdzie możemy napić się świeżego soku. W niektórych krajach zaczęły się już pojawiać specjalne bary, oferujące szeroki wybór świeżych soków, a niektóre z nich oferują nawet sok z ? trawy. Nie jest to znana nam z parków trawa, lecz młode pędy pszenicy, które bogate są w minerały, witaminy, aminokwasy, i chlorofil, który oczyszcza organizm.

Chętnie pijemy przede wszystkim soki owocowe, dużą popularnością cieszy się też sok marchwiowy, ale zapominamy, że soki można również robić z innych warzyw i kiełków. Aby poprawić koncentrację, możemy wypić sok ze szpinaku bądź selera naciowego; gdy cierpimy na bezsenność świetnie sprawdzi się sok z kalafiora, kiełków fasoli oraz marchewki; a osoby, które cierpią na skurcze mięśni powinny sięgnąć po sok selerowo-marchwiowy. Sok pomidorowy to sprawdzony sposób na kaca; a sok ze śliwek to stosowany przez nasze babcie lek na uciążliwe zaparcia. Osoby odchudzające się powinny wzbogacić swoją dietę o sok z żurawin czy sok z selera.

Najlepsze są metody prababek

Nasze prababki chętnie spożywały sok brzozowy - dziś już nieco zapomniany, ale powoli wracający do łask. Otrzymywany przez głębokie nacięcie brzozy wczesną wiosną, lekko słodkawy, był napojem leczniczym stosownym na Słowiańszczyźnie od wieków. Przede wszystkim oczyszcza on organizm, reguluje przemianę materii, wpływa na wygląd naszej skóry i włosów; stosuje się go podczas leczenia chorób układu moczowego. Możemy kupić go w sklepach ze zdrową żywnością, lub w dużych marketach.

Obecnie często słyszy się o dobroczynnym działaniu soku z aloesu - świetnie wpływa na wygląd skóry poprzez jej długotrwałe nawilżanie. Jego spożywanie wzmacnia odporność, przede wszystkim usprawnia pracę przewodu pokarmowego, pomaga w walce z przeziębieniami i grypą.

Powoli zaczynamy doceniana uzdrawiające właściwości soków - powstał nawet termin "sokoterapia" oznaczający leczenie i oczyszczanie organizmu odpowiednio dobranymi sokami. Soki możemy przygotowywać z domu - wystarczy tylko kupić sokowirówkę, owoce, warzywa i? do dzieła. To smaczny i przyjemny sposób na zachowanie zdrowia i młodego wyglądu.

Wykorzystano:
Wikipedia

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2