Soljanka z norweskim śledziem i zielonym groszkiem

Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby.

Składniki:

Solony filet ze śledzia norweskiego
2 buraki ćwikłowe
2 marchwie
2 ziemniaki
2 kiszone ogórki
1 cebula
Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego
Olej słonecznikowy
500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
Kwaśna śmietana

Przygotowanie:

1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na półtwardo. Dolać bulion i gotować przez kilka minut.

2. Po ugotowaniu zupę zmiksować, dodając kwaśną śmietanę i jednego ogórka kiszonego. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta - dolać bulionu.

3. Ugotować do miękkości zielony groszek (mrożony) lub dokładnie osączyć z puszki. Polecamy groszek mrożony ze względu na soczyście zielony kolor.

4.W każdym talerzu rozłożyć niewielki kawałki fileta ze śledzia norweskiego. Wlać zupę. Całość ozdobić zielonym groszkiem i drobno posiekanym ogórkiem kiszonym. Zupę można również pokropić olejem słonecznikowym.

5.Podawać z pieczywem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 129

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 69

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2