Składniki:
Solony filet ze śledzia norweskiego
2 buraki ćwikłowe
2 marchwie
2 ziemniaki
2 kiszone ogórki
1 cebula
Garść zielonego groszku - z puszki lub mrożonego
Olej słonecznikowy
500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
Kwaśna śmietana
Przygotowanie:
1. Marchew, buraki i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju na półtwardo. Dolać bulion i gotować przez kilka minut.
2. Po ugotowaniu zupę zmiksować, dodając kwaśną śmietanę i jednego ogórka kiszonego. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta - dolać bulionu.
3. Ugotować do miękkości zielony groszek (mrożony) lub dokładnie osączyć z puszki. Polecamy groszek mrożony ze względu na soczyście zielony kolor.
4.W każdym talerzu rozłożyć niewielki kawałki fileta ze śledzia norweskiego. Wlać zupę. Całość ozdobić zielonym groszkiem i drobno posiekanym ogórkiem kiszonym. Zupę można również pokropić olejem słonecznikowym.
5.Podawać z pieczywem.
Soljanka z norweskim śledziem i zielonym groszkiem
Bo rybka lubi pływać... Przyjęło się, że śledzie najlepiej smakują z kieliszkiem wódki, trzeba jednak pamiętać, że alkohol powoduje spadek wartości odżywczych ryby.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
kurczak po koreańsku
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
2
Dodatki
Sos musztardowy do sałatek, steków, potraw z grilla i nie tylko
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Francuska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Dla zdrowia
Odsłon: 195
5
REKLAMA