Szampan - tego o nim nie wiedziałeś

Każdy z nas zna szampana i nie wyobraża sobie przywitania Nowego Roku bez tego trunku. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z jego dobroczynnych właściwości, których jest niemało. Co więc możemy zyskać, pijąc ten nektar z bąbelkami ?

Fot. 123RF

Po pierwsze, szampan działa świetnie na pamięć. Winogrona z których powstaje mogą mieć wpływ na kognitywne funkcje naszego mózgu, do których należy również pamięć. Picie tego trunku w rozsądnych ilościach może opóźnić niszczenie komórek mózgowych i zapobiegać demencji.

Kolejną zaletą picia wina musującego jest również jego dobrotliwy wpływ na serce. Szampany, tak samo jak wino, wytwarza się z winogron, dzięki czemu ma podobne właściwości. Trunek ten posiada duże ilości polifenoli, które są naturalnymi antyoksydantami. Ich większą ilość znajdziemy w ciemnych winogronach. Polifenole chronią nasze serce, zapobiegają zawałom i chorobom serca oraz obniżają ciśnienie tętnicze.

Badania przeprowadzone przez doktora Jeremy'ego Spencera z Uniwersytetu w Reading, pokazują, że wypicie około dwóch lampek szampana dziennie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, co pozwala uniknąć zawałów.

Szampan, wpływa również na nasz dobry nastrój. Eksperyment przeprowadzony na grupie kilku osób na Uniwersytecie w Oxfordzie pokazuje, że po 20 minutach uczestnictwa w przyjęciu, na którym pito alkohol, osoby pijące szampana miały wyższe stężenie alkoholu we krwi, niż osoby pijące tę samą ilość wina. Oczywiście, jak w przypadku każdego alkoholu, musimy pamiętać o umiarze.

Sylwestrowy napój, może mieć również zbawienny wpływ na naszą skórę. Zawarte w szampanie antyoksydanty i kwas winowy mają działanie odtruwające. Gdy mamy problemy z tłustą cerą, możemy wykorzystać antybakteryjnie działanie szampana, aby pozbyć się wyprysków.

Dobrą wiadomością jest również to, że szampan jest niskokaloryczny. Jedna lampka ma od 80 - 100 kalorii, czyli znacznie mniej, niż na przykład taka sama porcja piwa.

Szampana najlepiej pić w kieliszku z lodem. Woda pozostała z roztopionego lodu, pozwoli nam uniknąć odwodnienia i dłużej cieszyć się wspaniałym nastrojem, w który wprowadziło nas wino z bąbelkami.

Szukasz pomysłów na drinki i sylwestrowe menu? Przeczytaj darmowy magazyn kulinarny Smakera. Kliknij!

Darmowy magazyn kulinarny. Kliknij!

Tekst: Milena Węclewska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2