Te owoce pomogą ci schudnąć

Owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Mimo iż zawierają cukier, warto po nie sięgać nawet wtedy, kiedy chcecie zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

O zaletach owoców można mówić w nieskończoność. W końcu są wręcz wymarzonym i bardzo smacznym źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Stanowią doskonałą przekąskę, która będzie idealną alternatywą dla wszelkiego rodzaju batoników czy też chrupek. Ponadto, rewelacyjnie sprawdzają się w upały, kiedy nie mamy ochoty przygotowywać ani spożywać bardziej skomplikowanych posiłków. Co ciekawe, w badaniu dotyczącym spożycia owoców w krajach europejskich, które zostało przeprowadzone przez Europejską Radę Informacji o Żywności, Polacy zajęli zaszczytne pierwsze miejsce.

Oto lista owoców, które warto włączyć do diety, jeśli chcesz wspomóc odchudzanie oraz detoksykację organizmu.

 

1. Kiwi

Ze względu na swe przebogate wartości odżywcze kiwi zalicza się do grupy superfood, czyli nadzwyczaj zdrowych pokarmów. 100 gramów tego zielonego owocu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dodatkowo kiwi, w przeciwieństwie do większości owoców, zawiera wapń. Na uwagę zasługuje także witamina K - rzadko spotykana w owocach - będąca naturalnym antyoksydantem. K chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami i spowalnia proces starzenia. Pamiętajmy także, iż w 100 gramach kiwi znajduje się tylko 56 kcal oraz spora porcja błonnika - przyjaciela każdej diety!

Ananas to także sposób na smakowite odchudzanie. Pobudza przemianę materii i pomaga pozbywać się zbędnych produktów metabolizmu. Zawarta w nim bromelina rozkłada tysiąc razy więcej białek niż sama waży. Koktajl witamin i minerałów oraz duża zawartość wody w ananasie sprawiają, że po jego zjedzeniu szybciej czujemy się nasyceni, co jest kluczowe w wielu dietach odchudzających.

 

 

Jedno jabłko ma około 30-40 kcal i 1 gram błonnika, który wspomaga trawienie i sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. Warto wybierać jabłka na przekąskę czy drugie śniadanie, a także jako np. dodatek do płatków na śniadanie.

Co więcej, pektyny zawarte w jabłkach - ale i w innych owocach i warzywach - skutecznie wymiatają wolne rodniki, które pojawiają się w organizmie pod wpływem toksyn (tych ze środowiska i np. z palenia papierosów), ale także podczas zwykłych procesów zachodzących w tkankach. Wolne rodniki wywołują uszkodzenia komórek, zwiększają także ryzyko pojawienia się raka.

Regularne spożywanie grejpfruta bardzo korzystnie wpływa na serce. Pektyny zawarte w tym owocu obniżają cholesterol oraz działają neutralizująco na złogi znajdujące się w naczyniach. Dodatkowo związki występujące w grejpfrucie mogą powodować zmniejszenie zmian miażdżycowych oraz pozytywnie wpływać na tętnice i żyły w organizmie.

Grejpfrut jest też jednym z najlepszych naturalnych produktów, które pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami. Owoc zawiera enzymy, które pomagają spalić tłuszcz oraz poprawiają metabolizm. Codzienne picie soku z grejpfruta lub jedzenie świeżego owocu pozwoli szybko cieszyć się ładną sylwetką.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2