Tosty francuskie - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Myśleliście, że tosty francuskie to nic trudnego? Sprawdźcie, czy udałoby wam się przygotować je z przepisu Michała Brysia.

Ciasto cytrynowe

  • 420 g mąki 450
  • 400 g cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 jaj
  • 180 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 250 g crème fraiche
  • 50 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 6 cytryn


Wykonanie
Przygotować 2 foremki keksowe. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną, sokiem z cytryny i skórką cytrynową, ubić trzepaczką i dodać do misy miksera. Dobrze wymieszać, napełnić foremkę.
Piekarnik nagrzać do 200oC, po 10 minutach od włożenia ciasta zmienić na 175oC i piec przez minimum 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Po odpieczeniu wystudzić.

Kąpiel mleczno-jajeczna z wanilią

  • 2 laski wanilii
  • 500 g mleka
  • 4 jaja


Wykonanie
Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać nasionka. Wrzucić do zimnego mleka wraz ze strąkami wanilii. Zagotować, zdjąć z ognia i wyciągnąć strąki wanilii. Wystudzić całkowicie. Połączyć z lekko podbitymi jajkami. Wymieszać dokładnie rózgą. Odstawić.

Nadzienie

  • 500 g truskawek
  • 30 g klarowanego masła
  • 50 g cukru dark muscovado
  • 15 g świeżo zmielonej kawy
  • 200 g ricotty
  • 200 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru


Wykonanie
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło klarowane, a następnie truskawki i cukier dark muscovado oraz kawę. Smażyć 1,5 minuty, cały czas delikatnie mieszając, tak żeby nie uszkodzić truskawek. Zdjąć z ognia i wystudzić całkowicie. Ricottę i mascarpone wymieszać z cukrem. Połączyć masę serową z truskawkami.

Sos

  • 600 g truskawek
  • 25 g świeżo zaparzonego ristretto
  • 100 g cukru trzcinowego


Wykonanie
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do rondla wraz z ristretto, oraz cukrem. Podgrzewać, cały czas mieszając na średnim ogniu przez 2 minuty. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.

Bita śmietana z wanilią

  • 500 g śmietany 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii


Wykonanie
Śmietanę ubić. Kiedy zacznie gęstnieć, dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijać dalej, aż do uzyskania właściwej konsystencji.

Wykonanie tostów

Wystudzone całkowicie ciasto cytrynowe pokroić na kromki tostowe. Pomiędzy 2 kromki włożyć nadzienie. Zanurzyć „kanapkę" w kąpieli mleczno-jajecznej, a następnie usmażyć na maśle na złoty kolor. Podawać z sosem truskawkowym i bitą śmietaną. Wydać 2 podwójne tosty.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo bułki

ważna rada - ciasto ugniatać około 15-20 minut

Odsłon: 23898

60 min
54
Desery Ciasto z masą sernikową

Proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Połączenie czekoladowego spodu z mas...

Odsłon: 482

15 min
7
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 261

15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1
Informacje Zrób niezawodny syrop na kaszel z kuchennej przyprawy. Kiedyś nazywano go penicyliną dla ubogich

Tymianek to przyprawa, która genialnie podkreśla smak mięs, czy pieczonych ziemniaków. Jego właściwości warto wykorzystać nie tylko podczas gotowan...

2
Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

4
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0