Sprawdzone przepisy na karnawał

Kiedy kupujemy w sklepie cukier wanilinowy, często nie zastanawiamy się, czy ma on cokolwiek wspólnego z prawdziwą wanilią. Otóż ma, ale nie oznacza to, że jest z niej zrobiony.

Fot. 123RF/Picsel

Wanilia to tropikalna roślina, której owocami są coraz częściej dostępne w sklepach laski wanilii. Już Aztekowie używali jej - uwaga! - jako rośliny leczniczej, na przykład w przypadkach gorączki.

Wanilina to natomiast substancja, która pojawia się naturalnie w laskach wanilii, jako jedna z substancji zapachowych, a także jest pozyskiwana sztucznie. Ze sztucznej waniliny robi się popularne (i tanie) cukry wanilinowe, które często nazywamy waniliowymi ze względu na podobieństwo zapachu. A tak naprawdę są "podróbką", zaledwie namiastką prawdziwej wanilii.

Prawdziwy cukier waniliowy powinien zawierać co najmniej 27 proc. wanilii. W porównaniu z cukrem wanilinowym jest dużo droższy. W wanilii zapach tworzy kilkaset związków chemicznych, a wśród nich także wanilina. Koszty pozyskania prawdziwej wanilii są dużo wyższe niż waniliny.

Wanilina z drewna i smoły

Wanilinę początkowo produkowano z eugenolu pozyskiwanego z olejku goździkowego. Później zaczęto wykorzystywać substancję będącą efektem ubocznym produkcji miazgi drzewnej. Obecnie wanilinę na masową skalę produkuje się z gwajakolu pozyskiwanego z rośliny o nazwie gwajakowiec lub z kreozotu, będącego składnikem smoły drzewnej. W efekcie uzyskuje się bardzo silny, syntetyczny aromat, którego niewielka ilość może zaromatyzować pokaźną porcję cukru.

W większości przypadków wanilina nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, że u osób wrażliwych, a zwłaszcza alergików substancja ta może wywoływać podrażnienia skóry, stany zapalne oraz egzemę.

Prawdziwa wanilia

Coraz częściej można w sklepach znaleźć całe laski wanilii. Są one jednak drogie, ale nie bez powodu. Prawdziwa wanilia jest przyprawą rzadką i trudną w pozyskaniu - jej roczne zbiory zaspokajają ledwie 0,3% światowego zapotrzebowania na ten surowiec. Warto jednak nieco się wysilić i poszukać w sklepach wanilli, gdyż wpływa ona pozytywnie nie tylko na efekty naszych kulinarnych eksperymentów. Badacze potwierdzili, że może ona wspierać leczenie anemii, łagodzić stany nerwowe i stres. Dodatkowo, pomaga rozwiązać problemy z zasypaniem, a wiele osób wierzy, iż jest ona naturalnym afrodyzjakiem. Co ciekawe, naukowcy udowodnili, że aromat wanilii zmniejsza ochotę na podjadanie między posiłkami, dlatego też przyprawa ta powinna zainteresować wszystkie osoby walczące ze zbędnymi kilogramami.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki pistacjowe

Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...

Odsłon: 1007

60 min
7
Ciasta Słonecznikowiec

Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...

Odsłon: 652

60 min
4
Desery Deser warstwowy stratacciella

Smaczny deser warstwowy z delikatnego kremu śmietankowo-czekoladowego, przeło...

Odsłon: 77

15 min
6
30 min
8
30 min
4
Przekąski Rosołki

Rosołki, to szybka i prosta przekąska, którą możesz zaserwować na rodzinne pr...

Odsłon: 1073

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0
Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

3
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5