Wielki finał "Bake Off - Ale Ciacho!"

Już wkrótce poznamy zwyciężczynię drugiej edycji „Bake Off – Ale Ciacho”. Która z finalistek najbardziej zaimponuje jurorom, a tym samym zyska tytuł Polskiego Mistrza Wypieków oraz 50 000 zł na realizację kulinarnych marzeń?

Po wielu tygodniach cukierniczych zmagań nadszedł czas, aby wyłonić najlepszego polskiego cukiernika-amatora. Do finału zakwalifikowały się trzy panie: Agata Stankiewicz, Justyna Pszczółka oraz Małgorzata Nagat. Każda z nich posiada wyjątkowe umiejętności kulinarne, co już nie raz udowodniły w poprzednich etapach programu. Za nimi 9 tygodni morderczych zmagań, w czasie których każda z pań stworzyła 18 wyjątkowych wypieków - zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych. Wśród nich znalazły się klasyczne tarty, skomplikowane torty, regionalne przysmaki oraz lekkie jak piórko bezy.

Bufetowa Pawlowa - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Bufetowa Pawlowa - przepis z

W ostatnim odcinku cztery półfinalistki musiały zmierzyć się z arcytrudnym przepisem Krzysztofa Ilnickiego na legendarne ciasto Charlotte Royal. Połączenie owocowej rolady i delikatnego kremu nie było łatwe, jednak zawodniczkom udało się sprostać temu wyzwaniu. O tym, kto dostanie się do finału miało zadecydować ciasto parzone - zmora większości kucharzy. Chociaż wypieków przygotowanych przez uczestniczki z pewnością nie powstydziłyby się najlepsze cukiernie, jurorzy musieli zadecydować, która z pań odpadnie. Detale zadecydowały, że z programem musiała pożegnać się Urszula Pomorska.

Charlotte Royal - przepis z "Bake Off- Ale Ciacho!"

Finałowe zmagania w „Bake Off - Ale Ciacho!"

Jeśli myśleliście, że do tej pory poprzeczka była wysoko zawieszona, byliście w błędzie. W finałowej potyczce panie będą musiały przygotować aż dwa torty - komunijny oraz taki, który w najbardziej spektakularny sposób zaprezentuje to, czego do tej pory się nauczyły. Aby sprostać oczekiwaniom jurorów, w finałowym odcinku zawodniczki będą musiały wspiąć się na wyżyny swoich umiejętności, wykorzystując całą wiedzę i pokłady kreatywności.

Kim są finalistki „Bake Off - Ale Ciacho!"?

Agata Stankiewicz

Pochodzi z Kędzierzyna-Koźla ale na co dzień mieszka w Warszawie. Jak sama mówi o sobie, jest szczęśliwą żoną i psią mamą. Z zawodu jest kosmetologiem i pracuje w klinice medycyny estetycznej. Po pracy zamyka się w kuchni gdzie piecze i gotuje wspaniałe smakołyki. W wolnej chwili oddaje się swojej innej pasji - fotografii.


Justyna Pszczółka
Pochodzi z malowniczej miejscowości Czernichów. Ma 25 lat. Ukończyła studia ekonomiczne w Katowicach, jednak zawodowo spełnia się jako fotograf kulinarny. Od 5 lat współtworzy stronę kulinarną - Domowe Wypieki u Justyny i Doroty. Uwielbia tworzyć kulinarne dzieła sztuki, które sprawiają, że życie staje się słodsze! Justyna kocha tańczyć i spędzać czas ze znajomymi.

Małgorzata Nagat

Z wykształcenia jest plastykiem-kulturoznawcą. Współpracuje z agencją eventową jako animator. Nie jest wielką wielbicielką cukru, więc stając przed wyborem - pizza czy ciasto zawsze wybierze pizzę. Dlatego do swoich słodkości przemyca wytrawne elementy i stara się z nich stworzyć idealną słodko-słoną kompozycję. Uwielbia połączenia słodyczy z przyprawami, ziołami i kwiatami. W dziedzinie kulinariów jest zupełnym samoukiem.

 

Która z pań stworzy tort godny Polskiego Mistrza Wypieków, zaimponuje jurorom oraz zdobędzie nagrodę główną - 50 000 zł ? O tym przekonacie się już dzisiaj (15.05) o 21.50 na antenie TVP2.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 45

15 min
4
Desery Cannoli

Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i cia...

Odsłon: 1466

60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3