Wylewasz wodę po gotowaniu ziemniaków? Duży błąd!

Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy!

W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Ziemniaki same w sobie są lekkostrawne i są doskonałym źródłem cennej witaminy C, to dodatki z którymi je serwujemy (np. masło lub ciężkie sosy) czynią z nich kaloryczną bombę. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest podanie ziemniaków ugotowanych na parze lub prosto z wody - wówczas możemy być pewni, że taki posiłek nie zaszkodzi naszej sylwetce.

Warto jednak pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas wylewa wodę do zlewu, jednak to spory błąd, gdyż możemy wykorzystać go na wiele sposobów. Oto niektóre z nich:


1. Na problemy z nerkami

Wodę z odcedzonych ziemniaków możemy najzwyczajniej w świecie wypić, dzięki czemu przyswoimy wszystkie cenne substancje, które zostały wypłukane z warzyw podczas gotowania. Regularne picie takiej wody pomoże szczególnie osobom, mającym problemy z kamieniami nerkowymi.


Zobacz też: 12 pysznych pomysłów na ziemniaki. Kliknij!

Jeśli nie macie ochoty na drinka z wody po kartoflach, możecie bez przeszkód wykorzystać ją jako podstawę do przygotowania różnego rodzaju zup, czy też sosów. Taka baza będzie nie tylko bogata w witaminy i składniki odżywcze, ale również w skrobię, która w naturalny sposób zagęści naszą potrawę. W ten sposób możemy uniknąć dodawania do nich np. kalorycznych zasmażek.


Zobacz też: Bataty - pyszna alternatywa dla ziemniaków. Kliknij!

Jeżeli nie solicie wody, w której gotują się ziemniaki, możecie wykorzystać ją również do podlewania kwiatów. Wasze rośliny z pewnością będą wam wdzięczne za taką porcję składników odżywczych.


Zobacz też: Do niedzieli za 10 złotych dziennie. Kliknij!

Woda z gotowania ziemniaków przyda się również podczas domowych porządków. Dzięki niej, w łatwy sposób pozbędziecie się kamienia, zalegającego w czajniku. W ten sposób unikniecie stosowania chemicznych odkamieniaczy, czy nieprzyjemnie pachnącego octu.


Zobacz też: Tego nie trzymaj w lodówce. Kliknij!

Gdy przy twoich paznokciach pojawiają się boleśnie zadarte skórki, z pomocą również przyjdzie woda po gotowaniu ziemniaków. Chcąc się pozbyć tej dolegliwości, powinniśmy zanurzyć dłonie na kilkanaście minut w jeszcze ciepłej wodzie. Problem powinien bardzo szybko zniknąć.


Zobacz też: Czym najlepiej zagęścić zupę? Kliknij!

Gdy skórka na twoich dłoniach lub stopach jest bardzo wysuszona, wodę po gotowaniu ziemniaków można wykorzystać jako odżywczy okład, który przywróci jej elastyczność. W tym wypadku, należy wykorzystać chłodną wodę.


Zobacz też: 5 zastosowań obierków z ziemniaków. Kliknij!

Zarabiaj ze Smakerem! Kliknij!

Zarabiaj ze Smakerem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 87

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1