Wysoka jakość ukryta w złocie z polskich pól

O lekko słomkowym kolorze. Neutralnym smaku oraz zapachu. Świetnie sprawdza się podczas smażenia, pieczenia, gotowania. Idealny jako dodatek marynat do mięs lub sosów do lekkich, wiosennych sałat. Olej rzepakowy – kwintesencja zdrowia ukryta w naturze coraz częściej pojawia się na polskich stołach.

Fot. Skład oleju rzepakowego to nie tylko cenne kwasy tłuszczowe / materiał promocyjny

 

Tłoczony ze złotego, polskiego rzepaku olej rzepakowy jest jednym z popularniejszych tłuszczów roślinnych używanych w kuchni. Polki pokochały go za uniwersalność i dostępność. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 w odpowiednim stosunku w proporcji 2:1 wpływają na prawidłową gospodarkę lipidową organizmu. To naturalne bogactwo tak cenne dla naszego zdrowia przeciwdziałające rozwojowi miażdżycy, wspomagające leczenie chorób układu krążenia przede wszystkim poprzez wpływ na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. To o czym nie można zapominać to fakt, że w oleju rzepakowym jest nawet 10 razy więcej kwasów omega-3 niż np. w znanej i często przez nas używanej oliwie z oliwek.


Skład oleju rzepakowego to nie tylko cenne kwasy tłuszczowe. Zawarte w nim witaminy E i K oraz prowitamina A korzystnie wpływają na naszą skórę, włosy oraz paznokcie. Witamina E jest naturalnym przeciwutleniaczem wpływającym regenerująco na komórki organizmu. Nawilża i odżywia skórę. Wzmacnia paznokcie. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.


Olej rzepakowy jest ważnym element zbilansowanej diety. Pozwala w prosty sposób dostarczyć organizmowi ważnych składników, które będą wspierać nasz organizm w zachowaniu zdrowia. Jako składnik dań smażonych, gotowanych czy pieczonych nada im odpowiedniej konsystencji i delikatności. Ma wysoką temperaturę dymienia. Może być stosowany w kosmetyce. Idealnie sprawdza się podczas olejowania włosów czy paznokci. Na jego bazie można przygotować odżywcze peelingi do ciała z dodatkiem fusów z kawy i soku z cytryny lub regenerujące maseczki z bananem, płatkami owsianymi oraz miodem. Olej rzepakowy to cenny dar dla naszego zdrowia i urody. Prawdziwy skarb!

 

Więcej informacji można znaleźć na stronie https://olejrzepakowy.com i na Facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy.

 

 

 

 

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji."

 

materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2