Dania jednogarnkowe

O leczniczych właściwościach ziół wiemy od wieków, a przepisy i informacje o nich przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Już najwyższa pora, aby wiedza naszych przodków pomogła nam w odchudzaniu.

Stopniowo coraz bardziej przekonujemy się do ziół, a z roku na rok coraz większą popularnością cieszy się fitoterapia, czyli leczenie ziołami. Niektóre znajdują już powszechne zastosowanie w naszej kuchni lub korzystamy z nich przy okazji domowego leczenia dolegliwości. Warto również odkryć te niepozorne, których nie posądzilibyśmy o działania wspomagające odchudzanie i oczyszczanie. Ich przewaga nad suplementami diety i różnymi środkami mającymi wspomagać proces odchudzania pochodzi z natury, przez co są znacznie zdrowsze i mniej szkodliwe dla naszego organizmu. Oto zestawienie sześciu ogólnie dostępnych ziół, dzięki którym przyspieszysz swój proces odchudzania, a przy okazji zapobiegniesz niektórym schorzeniom.

Mniszek lekarski

Na pewno każdy widział jego charakterystyczne, żółte kwiaty na łące, lub polanie, ponieważ mniszek rośnie dziko na przydrożach całej Europy, Azji i obu Ameryk. Często pojawia się w naszych ogrodach, a my uważamy go za chwast. Bardzo niesłusznie, ponieważ wykazuje on właściwości przeciwnowotworowe, oraz obniża poziom glukozy we krwi. Jak pomoże w odchudzaniu? Odwar z korzenia mniszka zadziała pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego, a związki czynne tej rośliny są w stanie znormalizować cały proces trawienia.

Często postrzegana przez nas tylko jako chwast, a przez to że potrafi nas "sparzyć", mało kto uznałby tę roślinę za mającą jakieś działanie lecznicze. Tymczasem liście pokrzywy, których tak nie lubimy, mogą nam pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, redukcji stanów zapalnych, a także wspomogą odchudzanie. Napar z suszonych lub świeżych liści pokrzywy pomoże w przemianie materii oraz oczyści układ trawienny. Związki zawarte w pokrzywie pomogą także osobom zmagającym się ze złogami żółciowymi oraz korzystnie wpłyną na pracę trzustki i wątroby.

Zagościła w naszym jadłospisie już kilka dobrych lat temu i bardzo słusznie. Chociaż sama w sobie nie jest lekiem, jednak jej częste picie na pewno pomoże w walce z różnorodnymi schorzeniami i dolegliwościami. Lekarze polecają ją cukrzykom, gdyż chroni przed skokami cukru we krwi. Zmniejsza ryzyko nadciśnienia, a także ogólnie poprawia odporność naszego organizmu. Popularność zyskała jednak głównie dzięki działaniu odchudzającemu. Regularne spożywanie naparu z zielonej herbaty przyspiesza przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego nie powinno jej zabraknąć w naszej diecie odchudzającej. Ważną kwestią jest odpowiednie zaparzenie herbaty. Temperatura jest uzależniona od rodzaju liści, więc warto zapoznać się z poleceniami producenta, jednak waha się ona w przedziale od 60 do 90 stopni Celsjusza, czas parzenia powinien wynosić maksymalnie 3 minuty.

Jej właściwości wspomagające proces trawienia i pracę układu pokarmowego poznano już w starożytności. Medycyna ludowa stosuje olejek miętowy przy bólach żołądka, niestrawności, kolkach, oraz nudnościach. Obecnie mięta występuje najczęściej w postaci herbatki. Picie takiego naparu może zadziałać także w naszej diecie odchudzającej, mięta ma podobny wpływ na nasz układ pokarmowy co mniszek lekarski - zioło to zwiększa ilość soku żołądkowego, ułatwiając trawienie i przyswajanie pokarmów. Ponadto, przywraca ona prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit oraz skutecznie zapobiega wzdęciom.

Wartości tego zioła poznaliśmy głównie w kuchni, gdzie stosujemy go jako aromatyczną przyprawę. Mało kto zdaje sobie sprawę, że nie jest to jedyne przeznaczenie tymianku. Jego właściwości pomagają także w bólu gardła, ale również jest on ziołem pomagającym na dolegliwości układu pokarmowego. Stosowanie naparu z tymianku wspomaga pracę układu pokarmowego, ma pozytywny wpływ na procesy trawienne. Należy jednak zachować ostrożność przy stosowaniu tymianku, ponieważ zawarty w zielu tymol to substancja, która stosowana w nadmiarze staje się toksyczna.

Jej zapach oraz smak relaksują, coraz częściej bywa stosowana jako przyprawa. Jak się okazuje uspokajające właściwości tego zioła, mają również zastosowanie w medycynie ludowej, gdzie już dawno stosuje się ją przy chorobach układu pokarmowego. Zawiera ona dużo związków aktywnych, przez co zmniejsza wzdęcia i gazy. Herbatka z melisy wspomaga procesy trawienne, warto ja również pić przy okazji spożywania ciężkostrawnych potraw. Równie ważną zaletą melisy jest jej pobudzanie organizmu do oczyszczania z toksyn.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 169

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1599

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 348

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8