Nowoczesne parzone Joanny

Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową.

Ciasto
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
10 jaj (rozmiar M)
masło do wysmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy

Frużelina
2 garście malin
1 szklanka wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem
6 szklanek mleka
150 g drobnego cukru do wypieków
aromat waniliowy
1 jajko
4 żółtka
40 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
350 g masła w temperaturze pokojowej
30 g drobnego cukru do wypieków
1½ szklanki czerwonych porzeczek

Ciasto
Masło i wodę umieścić w garnuszku. Gdy tłuszcz się rozpuści, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Wystudzić. Wbić jajka, miksując po dodaniu każdego z nich. Gdy ciasto będzie mieć gładką konsystencję, podzielić je na dwie części. Blachę o wymiarach 32 cm na 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piec w temperaturze 200°C przez 25-30 minut do lekkiego zbrązowienia (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugi blat ciasta. Wystudzić.

Frużelina
Zagotować maliny. Wodę zmieszać z mąką ziemniaczaną i połączyć z owocami. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinna przypominać kisiel).

Krem
Zagotować cztery szklanki mleka z cukrem i wanilią. Pozostałe dwie szklanki zmiksować z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by nie porobiły się grudki). Chwilę gotować, a następnie przykryć folią spożywczą (w taki sposób, by dotykała budyniu) i odłożyć do wystygnięcia. W misie miksera umieścić masło oraz cukier. Utrzeć do powstania białej, lekkiej i puszystej masy. Dodawać budyń w kilku turach (np. po trzy pełne łyżki), miksując po każdej porcji. Gotowy krem budyniowy wyłożyć na płat ciasta, posmarować frużeliną i przykryć blatem. Posypać cukrem pudrem i udekorować czerwonymi porzeczkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 3008

60 min
11
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 635

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1