Oto! mity na temat sushi

Sushi, pyszne i modne danie, które na przestrzeni ostatnich lat zyskało rzeszę fanów, których potocznie nazywa się sushiżercami. Coraz częściej mówi się o nim nie tylko na salonach, ale i w domowym zaciszu.

Fot. Oto!suhi
Powstało na jego temat mnóstwo różnych plotek. Załoga warszawskiej restauracji OTO!sushi postanowiła rozprawić się z mitami, które krążą po mieście na temat tego azjatyckiego przysmaku. Poniżej przedstawiamy listę nieprawdziwych informacji, które zostały zasłyszane od gości lokalu.

1. Sushi to danie skomponowane przez speca kulinarnego.

Błąd! Sushi powstało przez... przypadek. Aby ryby nie straciły świeżości przekładano je warstwą ryżu z dodatkiem octu. Dzięki takiemu zabiegowi, ryby były zdatne do spożycia przez długi, długi czas.

 

2. Sushi pochodzi z Japonii.
Blef! Pochodzi z Chin i tam powinniśmy doszukiwać się jego korzeni.

 

3. Imbir japoński występuje w 2 odmianach: białej i różowej.

Nic bardziej mylnego. Imbir występuje tylko w białym kolorze. Czasami w restauracjach można natknąć się na różowe kłacza rośliny, ale ... to tylko sposób jego marynowania.

 

4. W sosie sojowym maczamy głównie ryż.
Wprost przeciwnie. W lokalach sos sojowy podawany jest głównie po to, by klienci mogli zamoczyć w nim wystający kawałek ryby lub wodorosty, a nie ryż.

 

5. W Polsce zjemy sushi takie samo jak w samej Japonii.
Nieścisłość. W Polsce restauracje serwują to danie na styl amerykański, a nie japoński, to połączenie kuchni fusion oraz sushi, dlatego też nazywane jest fusion sushi.

 

6. W smaku sushi chodzi o dominację jednego, głównego składnika.
Zdecydowanie nie. Sushi to suma wszystkich smaków. Chodzi głównie o zbalansowanie wszystkich składników.

 

7. Sushi można jeść tylko za pomocą pałeczek.

Mit! Nie wstydź się. Jeśli nie czujesz się swobodnie jedząc pałeczki, jedz rękami! Nie ma w tym nic złego. Japońska etykieta przewiduje tego typu działanie, a co więcej jest ono wskazane.

 

8. Wszystkie odmiany sushi powstały w Azji.

Niezupełnie - California Maki powstały w USA w latach osiemdziesiątych. Wodorosty znajdują się w środku, a z zewnątrz pierwszą warstwę tworzy ryż obtoczony w sezamie.

 

9. Marynowany imbir posiada jedynie funkcje ozdobne.

Fałsz. Zadniem marynowanego imbiru jest oczyszczenie kubków smakowych i powinno się po niego sięgać między każdym kolejnym kęsem. Podkreśla walory smakowe.

 

10. Przygotowując sushi należy trzymać się określonych zasad.

Jedynym ograniczeniem w komponowaniu sushi, jest nasza wyobraźnia.

 

11. Każda odmiana ryżu nadaje się do przygotowania sushi.

Fikcja. Najlepiej sprawdzają się takie odmiany ryżu, które posiadają krótkie ziarna. W Europie i USA najczęściej stosuje się ryż NISHKI.

 

12. Zanim rozpoczniesz konsumpcję sushi wymieszaj sos sojowy z wasabi.
Nigdy tego nie rób. Niestety taka praktyka nie należy do najbardziej eleganckich i jest przejawem nieznajomości zasad zachowania przy stole.

 

13. Sushi należy popijać tylko wodą.
Przy jedzeniu tej potrawy popijanie jest w ogóle nie wskazane. W restauracjach sushi najczęściej podawana jest do niego zielona herbata, wino śliwkowe lub napój aloesowy.

 

14. Sushi to tylko surowa ryba.
Nieprawda. Zarówno mięsne składniki jak i rybne najczęściej są surowe, ale nie muszą takie być i nie jest to cechą charakterystyczną sushi. Słowo „SUSHI" oznacza kwaśny ryż i określa taki skropiony octem.

 

15. Siorbanie w japońskiej knajpie jest faux pas!
Nieprawda. Siorbanie w japońskiej restauracji to oznaka, że komuś bardzo smakuje spożywana potrawa i to forma pochwały dla kucharza. Niesamowite? A jednak!

 

16. Orchidea na talerzu w lokalu specjalizującym się w sushi to tylko element ozdobny.
Mit. Kwiatki są jadalne, spróbuj jak smakują.

 

Źródło: Informacja prasowa: oto!sushi

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2